Hlavní obsah

Jeden svět o práci

Právo, Barbora Zpěváčková

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět se bude konat od 3. do 12. března v sedmi pražských kinech a deseti sálech. Během března a dubna proběhne také v dalších třiatřiceti městech.

Foto: ČTK

Ředitelka festivalu Hana Kulhánková

Článek

Námětem 16. ročníku je práce. V jedenácti kategoriích se představí 106 dokumentů. „Téma práce jsme vybrali, protože ho řeší každý z nás. Lidi vlastně spojuje,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Zahajovacím filmem bude dokument Horníci pod palbou, který se věnuje stávce horníků v Jižní Africe. „V Praze ho ve světové premiéře uvede dokumentarista Rehad Desai a producentka Anita Khannová,“ říká Kulhánková. Premiéru bude mít ještě dalších pět filmů, z toho čtyři české.

V hlavní soutěži se představí dvanáct dokumentů, jedním z nich bude například Verdikt v Maďarsku, který popisuje soud se čtyřmi maďarskými příznivci krajní pravice.

Na festivalu se objeví také nová kategorie s názvem Rodiny v ohrožení. Diváci budou moci zhlédnout například snímek režisérky Shosh Shlamové Závisláci na netu, který vypráví o čínském odvykacím ústavu pro teenagery závislé na počítačových hrách.

Součástí Jednoho světa bude i hiphopový koncert kubánských disidentů Los Censurados 6. března v klubu Rock Café.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám