Hlavní obsah

Plzeňské Finále chystá poctu pro Ondříčka i Herze

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový festival Finále Plzeň (27. dubna až 3. května) věnuje letos zvláštní pozornost třem filmovým osobnostem, kterým se blíží osmdesáté narozeniny. Jde o kameramana Miroslava Ondříčka, režisérku Věru Plívovou-Šimkovou a režiséra Juraje Herze.

Článek

Miroslav Ondříček je nejen dvorním kameramanem Miloše Formana (filmy Lásky jedné plavovlásky, Hoří, má panenko, Vlasy, Taking Off, Amadeus), spolupracoval i s řadou anglických a amerických filmařů na snímcích jako Svět podle Garpa, Silkwoodová, Čas probuzení nebo Velké vítězství.

„Miroslava Ondříčka představíme právě jako světového neformanovského kameramana,” řekla výkonná ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. Žijící filmové legendě bude věnována sekce Lucky Man Miroslav Ondříček.

Hold chtějí vzdát také režiséru Juraji Herzovi, který bude i předsedou mezinárodní poroty. “Všichni jistě znají legendární snímek Spalovač mrtvol, mrazivé pohádky Panna a netvor či Deváté srdce. Opomenout ve výčtu režisérových děl nelze ani kongeniální spolupráci s Ivou Janžurovou na filmech Morgiana a Petrolejové lampy,” dodala Veruňková Košařová.

Nově i slovenské filmy

Věra Plívová-Šimková je režisérkou dětských filmů jako Krakonoš a lyžníci, Páni kluci či Nefňukej, veverko!.

Finále Plzeň uděluje hlavní cenu Zlatého ledňáčka letos nově i slovenským filmům, program dále obohatí nová soutěž českých a slovenských televizních formátů a festival nabídne kompletní českou filmovou hranou produkci za uplynulý rok a nejlepší dokumenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám