Hlavní obsah

RECENZE: OneRepublic vzali všechny do zázračného světa kýče

Právo, Jan Šída

Americká skupina OneRepublic si už na světovém poprockovém nebi zajistila své pevné místo. Vždy totiž dokázala posluchače přesvědčit, že trochu barvotiskové romantiky potřebuje každý a že kapela je ochotná rozdávat krásné iluze plnými hrstmi.

Foto: Právo - Petr Horník

Zpěvák Ryan Teder vzývá publikum.

Článek

Čtyři a půl tisíce fanoušků, které přišly v neděli večer na koncert muzikantů z Colorado Springs, tajně doufaly, že zakoupená vstupenka bude i vstupenkou do nádherného zázračného světa.

Na první schod do pomyslného nebe je dovedl emotivní písničkář James Walsh. Ale jenom tam, protože se svou směsí blues, country a folku dále prostě nemohl dosáhnout.

Foto: Právo - Petr Horník

Vystoupení OneRepublic se opíralo především o výrazné světelné efekty.

Koneckonců, posunout děj byla práce OneRepublic. Ti dobře vědí, jak nejlépe vtáhnout fanoušky do své hry. A nejlépe hned. Pomohla jim k tomu stínohra za oponou při úvodní Light It Up. Lidé byli totiž celou dobu v očekávání, co vlastně přijde.

Opona padla a vše se rozzářilo. Obrovská světelná show dávala celkovému dojmu velmi atraktivní nátěr. Člověk při tom snadno zapomněl na vcelku banální hudební postupy i otřepané textové obraty.

Zpěvák Ryan Tedder si toho byl velmi dobře vědom a hrál především na city. Naučil se pár českých vět (to vždycky zabere), kladl důraz na emotivní projev a hlavně byl vidět. Chvíli u kláves, chvíli na forbíně a jindy zase při tanečních kreacích. On a světelná projekce - to bylo nejzajímavější, co mohl fanoušek vnímat.

Hudba? Tam kapela tápala a chvílemi se její spád téměř zastavil. Mohla za to především záliba hudebníků v neustále se opakujících lyrických pasážích a sáhodlouhých proslovech v úvodu některých skladeb. A když se při skladbě Come Home objevily na zadní projekci Hradčany, dotýkali se OneRepublic kýče hodně silně.

Kdyby však kapela sahala ke skladbám typu Counting Stars, které rychle plynou, bylo by to pro výsledný dojem mnohem lepší.

Na druhou stranu je třeba vyzdvihnout sebevědomý a profesionální výkon skupiny, která se s velkým pódiem bez problémů srovnala a cele využila všech svých zvukových i vizuálních schopností.

Pokud má někdo rád umělohmotný a trochu klišovitý pop rock s velkolepou doprovodnou podívanou, byli  OneRepublic pro něj to pravé.

OneRepublic
Incheba Arena, Praha, 16. února 2014

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám