Hlavní obsah

Menzel předal na Berlinale Zlatého medvěda Loachovi

Právo, Věra Míšková, Berlín

Vyhlášením Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrných medvědů za jednotlivé kategorie vyvrcholí v sobotu večer 64. mezinárodní filmový festival Berlinale. Prvního – čestného Zlatého medvěda již dostal britský režisér Ken Loach. Na slavnostním večeru mu ho ve čtvrtek předal režisér Jiří Menzel, který také pronesl projev.

Foto: Reuters

Jiří Menzel na Berlinale s režisérem Kenem Loachem

Článek

Ken Loach má na kontě třicítku filmů, nejslavnějším z nichž patří Ladybird Ladybird, Sladkých šestnáct, Jmenuji se Joe a v posledních letech Hledá se Eric či Andělský podíl. V Berlíně soutěžil již několikrát – naposledy v roce 2004 s filmem Něžný polibek.

Jiří Menzel je laureátem Zlatého medvěda za film Skřivánci na niti a ceny mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI za film Obsluhoval jsem anglického krále.

„Je to velká čest a já si této ceny velice vážím,“ řekl Loach a připomněl své spolupracovníky, především Paula Lavertyho, který napsal scénáře pro devět jeho filmů.

Do rozhodování o cenách z posledních soutěžních filmů pravděpodobně zasáhne snímek amerického režiséra Richarda Linklatera Boyhood, na němž režisér pracoval dvanáct let. Sleduje v něm život chlapce Masona a jeho rodiny od Masonových pěti do osmnácti let. Chlapcovu sestru hraje Linklaterova dcera Lorelei, jejich matku Patricia Arquetteová a otce Ethan Hawke, s nímž režisér natočil již své předchozí filmy Před soumrakem, Před úsvitem a Před půlnocí.

„Točil jsem každý rok zhruba týden,“ řekl novinářům po projekci Linklater. Arquettová k tomu poznamenala, že měla celá léta zakázáno podstoupit jakoukoli plastickou operaci, aby její tvář zaznamenala přirozené stárnutí.

Film je velmi příjemně plynoucím příběhem rodinných vztahů a zlomových momentů života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám