Hlavní obsah

Recenze: Gillian Flynnová literárně potřetí

Právo, František Cinger

Milovníci psychothrillerů zažívají malý svátek. Nic nevadí, že nyní vydané Temné kouty jsou druhým románem Gillian Flynnové. Loni se čtenář seznámil s prvotinou Ostré předměty (2006) i se třetím románem Zmizelá (2012).

Foto: Knižní klub

Gillian Flynnová: Temné kouty

Článek

Temné kouty vydala tato novinářka a filmová kritička, žijící v Chicagu, v roce 2009. A svým způsobem souvisejí s předcházející i následující prózou. Podobně jako v Ostrých předmětech, kde vše začalo vraždou holčičky, a ve Zmizelé, kdy se pojednou ztratila manželka ze zdánlivě ideálního partnerství, je na počátku příběhu smrt dvou dětí a vražda matky.

V roce 1985 přežije masakr sedmiletá Libby Dayová a její „svědectví“ přispěje k doživotnímu žaláři tehdy patnáctiletého bratra Bena. S odstupem pětadvaceti let se docela zmařená osobnost stále ještě mladé ženy vydává na cestu poznání. Parta nadšenců, libujících si v morbidních příbězích, je totiž přesvědčena, že Ben trojnásobnou vraždu spáchat nemohl.

Flynnová kreslí jednotlivé postavy z prostředí zkrachovalého manželství i farmy, jejíž hospodaření bylo obětí krize osmdesátých let. Není to žádná smetánka vycucaná z prstu bulváru, ale „obyčejní“ lidé, kteří získávají peníze na živobytí takřka ze dne na den.

Nakonec i jistá prémie za objevení skutečných viníků přiměje Libby, aby se vydala do vězení za bratrem a aby začala rozplétat uzly svazující nejen její život. Napětí čtenáře neopustí do poslední stránky.

Rozumí se samo sebou, že o tak dobrou předlohu projevili zájem filmaři. První filmové adaptace románu Zmizelá se ujal hollywoodský veterán David Fincher. Do rolí ústředního manželského páru obsadil Bena Afflecka a Rosamund Pikeovou. Flynnová napsala pro filmovou verzi jiný konec, než je v knize.

Jaký, to se budou moci čeští diváci přesvědčit v říjnu – distributor plánuje premiéru na 9. října. V USA má 1. září premiéru filmová adaptace Temných koutů. Hlavní roli rozporuplné Libby přijala Charlize Theronová, držitelka Oscara za postavu ve snímku Zrůda.

Gillian Flynnová: Temné kouty

Knižní klub, přeložil Pavel Medek, 448 stran, 329 Kč

Hodnocení 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám