Hlavní obsah

Kokosy na písku. Reggae legenda Jimmy Cliff bude hvězdou festivalu Uprising

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Uprising, největší festival reggae, dubu a world music v rámci Slovenska i Česka, se uskuteční 22. a 23. srpna v Bratislavě (areál Zlaté piesky). A přijede reggae legenda z největších - držitel Grammy Jimmy Cliff, jehož hudbu si můžete pamatovat mimo jiné z filmu Kokosy na sněhu.

Foto: uprising.sk

Jimmy Cliff

Článek

Jimmy Cliff se na začátku šedesátých let stal hvězdou na Jamajce a roku 1964 se dostal ke slavnému labelu Island Records, kde nahrál řadu hitů. Dnes patří k nejznámějším písním I Can See Clearly Now, The Harder They Come, Many Rivers To Cross, We All Are One nebo You Can Get It If You Really Want. Vstoupil i do světa filmu, když hrál zpěváka Ivana Matina ve filmu The Harder They Come z roku 1972.

Když překročil šedesátku, zdálo se, že již nemá čím překvapit, ale všem vytřel zrak s albem Rebirth, které natočil s producentem Timem Armstrongem (Rancid). Bylo plné energie a poctivého old-school reggae, kouzelnou atmosféru 60. let spojilo s moderním dokonalým zvukem.

Přestože se deska zabývá vážnými tématy a politikou, rozdává ony pověstné pozitivní vibrace. Cliff si díky tomu v roce 2013 převzal Grammy za reggae album roku.

Další program Uprisingu bude zveřejněn později, soustředí se ale vždy na skutečné světové hvězdy. Minulý ročník navštívili Ky-Mani Marley, Israel Vibration, Mad Professor, Capleton, Macka B, Busy Signal, Protoje a další.

Vstupenky a další podrobnosti najdete na stránkách uprising.sk.

Reklama

Výběr článků

Načítám