Hlavní obsah

Jim Kerr ze Simple Minds navštívil Prahu a pozval fanoušky na koncert

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák skotské poprockové skupiny Simple Minds Jim Kerr přiletěl v pondělí odpoledne na tři hodiny do Prahy. Setkal se s novináři, aby přiblížil podobu koncertu své formace v pražské Incheba Areně. Ten se uskuteční 28. února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Frontman skotské kapely Simple Minds Jim Kerr

Článek

Kerr přiletěl z Německa, kde turné Simple Minds momentálně probíhá. V úterý večer se jeho skupina představí v Karlsruhe. „Do České republiky se ale moc těšíme,“ ubezpečil novináře.

Simple Minds loni oslavili pětatřicet let existence. Začínali v době, kdy britské scéně vládl punkrock, sami se od něho ostatně odrazili. Později ale přešli k melodickému poprocku a na konci osmdesátých let se v jejich písních objevily poprvé politické a společensky angažované texty.

„Byla to pro mě osobně těžká doba. Tenkrát jsem se rozcházel se svou ženou a řekl jsem si, že se nechci zabývat svými problémy, ale problémy všech, celého světa,“ vysvětlil Kerr příklon k politickým textům.

Foto: Milan Malíček, Právo

TK frontmana skotské kapely Simple Minds Jima Kerra k 35. výročí vzniku kapely.

Tato tematika kapelu charakterizovala. V devadesátých letech mimo jiné podpořila Nelsona Mandelu, jihoafrického bojovníka proti apartheidu.

„V roce 1990 jsem se s ním poprvé setkal v Londýně. Víte, hodně lidí obětovalo boji za pád apartheidu celý život, zatímco my jsme jenom hudebníci, kteří napsali písničky a hráli je v bezpečí na pódiu. Nebyli jsme si jistí, jestli naše práce něco ovlivňuje a jak moc je důležitá. Mandela tehdy ale řekl něco moc hezkého. Řekl, že v době, kdy mu nebylo dovoleno protestovat, vnímal hlas umění. To ve mně zůstalo. Dodalo mi to jistotu, že na umění ve všech jeho formách záleží,“ vysvětlil Kerr.

Zpěvák rovněž pozval fanoušky kapely na její pražský koncert 28. února v Incheba Areně. „Budeme hrát asi tři hodiny a dojde na všechny písničky, které máte rádi,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám