Hlavní obsah

Tomáš Mazal: Hrabal mi změnil celý život

Právo, František Cinger

Tomáš Mazal, mladší přítel a dnes i životopisec Bohumila Hrabala, se nedávno vrátil ze Salcburku. V rámci akcí připomínajících stoleté výročí tohoto autora, který se narodil 28. března a zemřel 3. února 1997, se podílel na představení programu nazvaného Via Hrabal.

Foto: RÁVO – Milan Malíček

Tomáš Mazal, přítel a životopisec Bohumila Hrabala.

Článek

Na co v souvislosti s Hrabalem nejraději vzpomínáte?

Na to, že jsem ho vůbec potkal. Že se můj život zlomil na dobu, kdy jsem ho neznal a kdy jsem byl s ním. Kdekdo si řekne, že Hrabal souvisí hlavně s hospodským prostředím. To jsou ale zavádějící zkratky. Byl to nesmírně vzdělaný člověk, který třeba celý čas nepromluvil, zahloubaný do sebe. Když si pak vzal slovo, nebylo to prázdné tlachání, ale skoro až vědecká přednáška člověka, který se orientoval v mnoha oborech. A byl vynikající vypravěč, který dokázal oslovit jak lidi kolem stolu, tak hlavně čtenáře svým dílem.

Neplatí pro něj s odstupem času ono typicky české: Doma trpěn, venku veleben?

Dobrých vypravěčů je málo po celém světě a lidi Hrabalovi pořád rozumějí. Dokážou se s jeho příběhy ztotožnit.

Vystihl totiž paradoxy života ve 20. století, přes změny režimů, na kontinentu plném hraničních přechodů. Já tomu říkám melancholická groteska. Od ledna loňského roku ve spolupráci s Českými centry s kamarády představujeme multimediální program Via Hrabal, se kterým jsme byli v Paříži, Amsterodamu, Varšavě, Mnichově, Benátkách a Salcburku. Všude s velkým ohlasem.

On dobře věděl, co všechno je za příběhy, které nám zanechal. A dobrý čtenář to vytuší. Navíc bych řekl, že mu lidé jako Středoevropanovi rozumějí, přestože se na nás už nějaký čas dívá seshora.

Takže svým dílem žije dál…

Bezesporu. Kdo také dokázal oslovit celý svět? Milan Kundera, Arnošt Lustig, Josef Škvorecký se Zbabělci, ty považuju vůbec za knihu století. Hrabalovo dílo také představují úspěšné filmy. Literární poselství z češtiny potřebuje dobrý překlad. Toho se mu dostalo.

Co se k výročí chystá?

Nakladatelství Novela bohemica vydává unikátní knihu vzpomínek Via Hrabal. Vyjdou i některé neznámé dopisy psané kamarádovi Karlu Maryskovi.

V Nymburce i Kersku chystají oslavy, na pivovaru v Polné bude odhalena pamětní deska, v městské čtvrti Praha 8 se uskuteční řada akcí počínající koncertem posádkové hudby. A samozřejmě nebude chybět jeho rodné Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám