Hlavní obsah

Česká skupina Doctor Victor druhá na světové soutěži kapel v Thajsku

Česká skupina Doctor Victor vybojovala v noci ze soboty na neděli druhé místo na světovém finále prestižní soutěže Global Battle of the Bands (GBOB) ve městě Čiang Maj v Thajsku. Z necelé dvacítky kapel, které nejprve musely zvítězit v lokálních kolech v Austrálii, Nizozemsku, Norsku, Řecku a dalších zemích, porazilo trojici muzikantů z Prahy pouze britské seskupení Firekind, informoval Roman Helcl.

Foto: bandzone.cz/doctorvictor

Doctor Victor

Článek

Kapele Doctor Victor tak jen o kousek proklouzla hlavní výhra 100 tisíc dolarů, nahrávací časy ve světových studiích, management mezinárodního turné nebo zahraniční vydavatel. I druhé místo však kapele může pootevřít dveře do světa a na mezinárodní hudební festivaly.

„První příčka nás opravdu minula o kousek. Dozvěděli jsme se, že v prvním kole hlasování porota vybrala Doctor Victor. Změnilo se to až po druhém kole, kdy se porotci přiklonili k Angličanům z Firekind, protože jsou údajně větší mainstreamem. Ale i tak je pro nás stříbro skvělý pocit,“ sdělil Miloš Burýšek, jednatel soutěže GBOB. Na finálovém koncertě, který sledovaly stovky lidí a další pak online na internetu, měla každá z dvaceti kapel možnost zahrát pouze osm minut. Doctor Victor si pro finále vybrali písničky Can’t Stop Rock’n’roll a Bastard.

„Před takto důležitým vystoupením se trémě ubráníte jen těžko. Měli jsme ale spíše bojovnou náladu než trému v pravém slova smyslu. Stresující byly hrozně krátké časy na přestavbu a nachystání celé kapely,“ sdělil zpěvák a kytarista Doctor Victor Vojta Bureš, který už s kapelou stihl udělat rozhovor pro MTV a další média.

Kytary a 70. léta

Kapelu Doctor Victor, která sází na vlastní repertoár, postavený na kytarových riffech, soulovém groovu, sezpívaných vokálech a image 70. let, čeká po návratu v Česku turné se skupinou Hentai Corporation a poté kolečko letních festivalů.

Prvního ročníku tuzemské části mezinárodní soutěže se zúčastnilo 380 kapel různých žánrů, věku i míry profesionality. Sedm desítek z nich se v boji o postup do celostátního finále utkalo v regionálních kolech, která hostily kluby v Praze, Ostravě, Brně, Jihlavě, Pardubicích, Mostu a v Plzni.

The Global Battle of the Bands (Globální souboj kapel) je největší mezinárodní soutěž hudebních skupin, která se koná ve více než 35 zemích světa. Soutěž je už od roku 2004 otevřena všem kapelám bez ohledu na věk jejich členů, na žánr, který skupina hraje, a bez ohledu na to, zda jde o profesionální, či amatérské muzikanty. Existují jen tři základní pravidla, kterých je nutné se držet – skupiny musejí hrát vlastní muziku, skupina se musí držet živé produkce a velikost kapely je limitována v rozmezí dvou až osmi členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám