Hlavní obsah

Stovky lidí sledovaly v centru Prahy přenos Rusalky z New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přes tisíc lidí, a další stovky těch, kteří se zastavili jen na chvilku, sledovalo v sobotu večer na pražském náměstí Republiky alespoň část přímého přenosu Dvořákovy Rusalky z newyorské Metropolitní opery (MET) do kin. Český titul její dramaturgie zvolila poprvé.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vedle 28 kin ve čtyřiadvaceti městech operu mohli vidět také diváci na náměstí Republiky v Praze

Článek

Zájemci tak mohli vychutnat umění americké sopranistky Renée Flemingové, která zazářila v titulní roli nešťastně zamilované vodní víly - i když její sametový soprán a brilantní technika občas v městském ruchu zanikaly.

"Není technicky možné zajistit zvuk a obraz stejně dokonalých parametrů jako v kinosálech, ale snažili jsme se v plenéru vytvořit nejlepší podmínky," řekla Radka Ondráčková ze společnosti Aerofilms, držitele licence k přenosům z MET do kin. Signál do pojízdné projekční kabiny přicházel ze satelitu.

Rusalku v sobotu viděli diváci ve čtyřiatřiceti kinosálech 28 kin ve 24 městech. Projekce na náměstí Republiky však byla přístupná všem a zdarma. Iva Andrleho ze společnosti Aerofilms zájem veřejnosti nepřekvapil. Ve 13 kinech jsou připraveny projekce v příštích dnech ze záznamu.

Na náměstí se končilo dříve

"Příjemně to zaskočilo kolegy z MET. Na náš nápad uvést Dvořákovu lyrickou pohádku pod širým nebem zdarma reagovali vstřícně. Proti kinům se však na náměstí končilo ve 22:00 hodin, zatímco v kinech skončil přenos přibližně v půl dvanácté. O nejkrásnější "árii o měsíčku" však lidé ani pod širým nebem nepřišli - zní už v 1. dějství. A když se ozvala, směrem, kam Flemingová z plátna vzhlížela, svítil z oblohy nad náměstím skutečný Měsíc. Přítomní Pražané jí, stejně jako publikum v MET, spontánně zatleskali.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Diváci na náměstí Republiky v Praze

Rusalka může překonat návštěvnický rekord Carmen z roku 2010, kdy ji v kinech sledovalo 6524 lidí. Podle Andrleho je však těžké odhadnout počet diváků v kinech. "Snad jen v Praze. V regionech si nekupují lístky elektronicky, ale u pokladny," vysvětlil.

Zpívalo se pochopitelně česky. Po boku královny americké operní scény vystoupil polský tenorista Piotr Beczała v roli Prince. Mezzosopranistka s českými předky Dolora Zajicková propůjčila svůj hlas Ježibabě. Když zpívala své pověstné "čury mury fuk", titulky na plátně to překládaly na mezinárodně srozumitelnější "abracadabra". Orchestr vedl kanadský dirigent Yannick Nézet-Séguin; Rusalku nastudoval už v Covent Garden v Londýně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám