Hlavní obsah

Do kontrolních rad České televize a rozhlasu chce téměř stovka lidí

Právo, jp

Neobyčejně velký počet lidí chce letos usednout v kontrolních orgánech veřejnoprávních médií - tedy Rady České televize (ČT) nebo Českého rozhlasu (ČRo). Společenské organizace přihlásily do Rady ČT 58 kandidátů, do Rady ČRo nominovaly 37 lidí – dohromady jde o 95 jmen. Oznámil to ve čtvrtek předseda Volebního výboru Sněmovny Martin Komárek (hnutí ANO).

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Areál České televize v Praze na Kavčích horách

Článek

Volební výbor má na starost předběžný výběr kandidátů, konečný výběr provede v březnu plénum Sněmovny v tajné volbě. Do Rady ČT budou poslanci volit šest nových členů, do Rady ČRo zvolí tři.

Ne všichni nominující však dodali v termínu potřebné doklady a dokumenty. Volební výbor proto vyzve osm kandidátů, aby do úterý podklady doplnili, jinak budou vyřazeni. Z tohoto důvodu zveřejní volební výbor kompletní seznam kandidátů až po úterku 11. února.

Do Rady ČT se většinou ze známých jmen hlásí bývalí politici, jako například Jaromír Talíř nebo Ivana Levá, nebo lidé, kteří z České televize z různých důvodů odešli, většinou nedobrovolně, a to Kateřina Fričová, Petr Jahn, Roman Prorok nebo Zdeněk Žádník. Proslýchá se, že zájem má i bývalý šéfredaktor zpravodajství Roman Bradáč.

Hlásí se i radní, kterým skončí v březnu mandát, konkrétně současný předseda Rady ČT Milan Uhde, místopředsedkyně Dana Eklová, členové Radek Mezuláník nebo Antonín Bajaja.

Klíč k volbě bude složitý

Volební výbor ve čtvrtek také rozhodoval, podle jakého klíče budou jeho členové vybírat část kandidátů, které si pak pozvou na veřejné slyšení. Padaly různé návrhy, ale podporu nakonec získal návrh Marina Kolovratníka (ANO), aby každý člen výboru vybral v seznamu uchazečů o místo v Radě ČT 36 jmen a v Radě ČRo 18 jmen.

Tyto body by se sečetly a na základě pořadí podle jejich počtu by si výbor pozval vybrané kandidáty na veřejné slyšení. K tomuto kroku by došlo 18. února, což je současně i den, kdy má být ve Sněmovně hlasování o důvěře nové vládě.

Slyšení by se mělo uskutečnit v posledním únorovém týdnu, přesný termín bude oznámen dodatečně. Každý kandidát bude mít na slyšení pět minut na to, aby se představil, deset minut pak bude zodpovídat dotazy poslanců.

Volební výbor zúží výběr kandidátů tak, aby poslanci měli na každé volné místo v jedné radě k dispozici výběr ze tří kandidátů. Kompletní Rada ČT je patnáctičlenná a Rada ČRo má mít devět členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám