Hlavní obsah

Clooney, Damon i Thurmanová. Začíná 64. filmové Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film amerického režiséra Wese Andersona Grandhotel Budapešť zahájí ve čtvrtek večer 64. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Do německé metropole se tradičně sjedou významné osobnosti a hvězdy světové kinematografie, na úvod jsou očekáváni především tvůrci úvodního filmu.

Foto: CinemArt

Adrien Brody v zahajovacím filmu Grandhotel Budapešť.

Článek

Ten se odehrává mezi dvěma světovými válkami, v bohem zapomenuté zemi, kde toho moc nefunguje. Jen luxusní Grandhotel Budapešť je oázou spolehlivosti. Přání svých hostů plní pan Gustave, ještě než jsou vyřčena, a většinu z nich navíc nezištně miluje, a to nejen platonicky…

Z dalších hvězd jsou očekáváni Pierce Brosnan nebo Charlotte Gainsbourgová

Film má hvězdné obsazení (Ralph Fiennes, Saoirse Ronanová, F. Murray Abraham, Willem Dafoe, Edward Norton, Jude Law, Bill Murray a další) a lze očekávat, že mnozí z protagonistů Andersona do Berlína doprovodí.

Foto: CinemArt

O víkendu festival přivítá George Clooneyho, který v sobotu představí v mezinárodní premiéře drama Památkáři. Jde v něm o unikátní vojenskou jednotku, která za války nasazovala vlastní životy, aby z rukou nacistů vyrvala skvosty, které nakradli. Jejich sestavu vede George Clooney ve čtyřkombinaci producent-režisér-scenárista-herec. Doplňují ho Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchettová.

Z dalších hvězd jsou očekáváni Pierce Brosnan nebo Charlotte Gainsbourgová, která by měla uvést nezkrácenou verzi 1. dílu filmu Larse von Triera Nymfomanka.

Kdo dostane medvědy?

Dvacítka filmů se bude před osmičlennou porotou, kterou povede americký producent James Schamus, ucházet o Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy za nejlepší jednotlivé výkony.

V soutěži najdeme například tři čínské příspěvky, zúčastní se zástupci japonské, britské, americké, francouzské i severských kinematografií, své filmy uvedou Peter Moland, Richard Linklater nebo čtyřiadevadesátiletý francouzský klasik Alain Resnais. Naopak produkce ze střední a východní Evropy letos v soutěžní části chybí.

Jak uvedl ředitel Dieter Kosslick, jednou z hlavních tematických linek festivalu bude pohled do temnějších období 20. století. Žádný film se nicméně nezabývá 1. světovou válkou, a to navzdory tomu, že od jejího počátku letos uplyne sto let.

„Není to dáno opomenutím z naší strany. Filmy nevybíráme podle tématu, ale jednak logicky podle toho, co bylo aktuálně natočeno, a zejména podle umělecké kvality,“ zdůraznil Kosslick a připomněl, že v programu se objeví řada snímků, které se zabývají složitou situací dětí ve světě. Sociální tematika je také obsahem některých dokumentárních snímků festivalové sekce Panorama, které přinášejí komentář k dopadům hospodářské krize.

Celkem bude na festivalu do 16. února uvedeno 409 filmů na 959 projekcích a očekává se, že přilákají na půl miliónu diváků.

Pocta pro Kena Loache

První berlínskou cenu má jistou britský režisér Ken Loach – dostane čestného Zlatého medvěda za celoživotní dílo, které zahrnuje filmy Kes, Ladybird Ladybird, Sladkých šestnáct let, Jmenuji se Joe, Zvedá se vítr (Zlatá palma z Cannes) a v posledních letech Hledá se Eric či Andělský podíl.

Česko má na Berlinale zastoupení jen jako koproducent celovečerního dokumentu Sametoví teroristé slovenských tvůrců Petera Kerekese, Pavla Pekarčíka a Ivana Ostrochovského, který bude uveden v sekci Fórum. Oficiálním zástupcem české kinematografie bude České filmové centrum, které se bude prezentovat na Evropském filmovém trhu ve společném stánku Central European Cinema.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám