Hlavní obsah

V soutěži Magnesia Litera mají rekordních 349 přihlášek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 349 přihlášek dostali pořadatelé knižních cen Magnesia Litera do 12. ročníku soutěže. Přišlo jich o 24 více než v minulém ročníku. Nejpočetněji je opět zastoupena kategorie Litera za prózu se 73 tituly, řekl novinářům Pavel Mandys z pořádajícího sdružení Litera.

Foto: ČTK

Loňský vítěz Jiří Hájíček

Článek

Do března budou odborné poroty přihlášené knihy posuzovat, vyberou nominované a vítězové budou oznámeni 8. dubna. Velký počet přihlášek je také v kategorii knih pro děti – celkem 66 titulů. Mezi překlady bude soutěžit 63 knížek, 59 titulů bylo přihlášeno v kategorii poezie, 49 titulů aspiruje na cenu v kategorii literatura faktu a 39 na cenu za nakladatelský čin. Literu pro objev roku může získat některý z 29 autorů.

Knižní ceny mají pomáhat kvalitním českým i překladovým knihám, aby získaly co nejvíce čtenářů. Podle pořadatelů ceny se to daří – loňský vítězný román Rybí krev od Jiřího Hájíčka zaznamenal po vyhlášení výsledků soutěže zvýšený prodej. „Z původních 6683 prodaných výtisků od vydání knihy v březnu 2012 do února 2013 se díky zisku hlavní ceny Kniha roku prodeje téměř zdvojnásobily a do konce roku 2013 se prodalo téměř 12 tisíc výtisků,“ uvedl Mandys. Pokud počet prodaných výtisků překročí 10 tisíc kusů, hovoří tuzemští nakladatelé již o bestselleru.

Dobře se podle něj prodával také velkoryse vypravený komiks Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha, který zvítězil mezi knihami pro děti a jehož se prodalo přes 4000 výtisků. Další čísla dokládající případný úspěch knih po ocenění v soutěži však pořadatelé nesdělili s odkazem na to, že si to nepřejí jejich nakladatelé. Hlasovat v soutěži mohou i čtenáři, a to buď prostřednictvím pohlednic, které najdou v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách, nebo elektronicky na www.magnesia-litera.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám