Hlavní obsah

Čtenáři přicházejí kvůli internetovým pirátům o zajímavé tituly

Právo, František Cinger

Nabídka e-knih představovala loni v posledním čtvrtletí podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů zhruba 0,35 procenta finančního objemu knižního trhu. Čítala na 7000 titulů, jichž se prodalo na 200 tisíc kusů.

Foto: Petr Horník , Právo

Americký spisovatel Dan Brown

Článek

Novým fenoménem je ale pirátské stahování knih. Existují dokonce specializované portály nabízející „knihovnu zdarma“.

Například v Japonsku prý tento problém vůbec neznají. Lidé jsou prostě zvyklí za služby platit. U nás to tak zatím není.
Václav Svoboda, ebux.cz

Přitom průměrná cena e-knih se u nás dlouhodobě pohybuje kolem 145 korun s DPH. „Představuje asi dvaašedesát procent ceny papírové knihy. Roste počet titulů dostupných v češtině. Češi si přes internet kupují hlavně detektivky, jejichž podíl tvoří 27,9 procenta,“ uvedla tajemnice svazu Marcela Turečková.

Ztráty se jen odhadují

Podle vyjádření Václava Svobody z ebux.cz se škoda, která nakladatelům nelegálním stahováním vzniká, v penězích vyčíslit nedá.

„Ztráty můžeme jen nepřesně odhadovat. Totéž platí i ve filmovém a hudebním průmyslu. Škoda však vzniká i zákazníkům. Protože je český trh malý, mnohem více si dnes nakladatelé rozmýšlejí, co se jim ještě vyplatí vydat a co ne. Filmové distribuce jsou také opatrnější, protože vědí, že mnoho diváků nepřijde na film do kina ani si nekoupí originální DVD, ale počkají si na pirátskou kopii zdarma. Takže tu hlavní škodu vidím v oklešťování nabídky o zajímavé, ale bohužel nevýdělečné tituly.“

Foto: ČTK

Lars Kepler je pseudonym švédské manželské a autorské dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril

K budoucímu vývoji je Svoboda skeptický. „Buď to bude časem horší, lepší, nebo stejné – nerad bych věštil. V podstatě se v tom ale odráží mentalita celé společnosti. Například v Japonsku prý tento problém vůbec neznají. Lidé jsou prostě zvyklí za služby platit. U nás to tak zatím není,“ tvrdí.

Podle Svobody zbývá jen pozitivní motivace. Nejčastější omluvou (či spíše výmluvou) čtenářů, kteří si knihy stahují zdarma, je podle něj vysoká cena.

„Na ebux.cz již druhým rokem běží akce Hit týdne. V nabídce se tam objevují největší světové bestsellery za 39 až 69 Kč, což je sleva až 85 procent proti tištěné knize. Ohlas je sice poměrně značný, ale rozhodně to neznamená, že by se tím nějak rapidně snížil počet lidí, kteří si i tuto zlevněnou knihu raději stáhnou z nějakého úložiště,“ říká.

Internetový prodejce Kosmas.cz zrovna uvádí slevovou akci Knihy Zlín, která nabízí e-knihu Nemesis Joa Nesboa za stovku nebo román Smrt na Dunaji Michala Hvoreckého za pětaosmdesát korun.

Složitá právní obrana

SČKN loni na podzim upozornil na web www.e-knihovnazdarma.cz. V reakci na doporučení, aby se nakladatelé obrátili na soud, byl portál „vypnut“.

„Umožnil přístup do knihovny lidem, kteří jsou připoutáni na vozík a nemají do kamenných knihoven prakticky přístup. E-knihovna pomohla česky číst početné skupině čtenářů ze zahraničí, pro které jsou jinak české knihy nedostupné,“ komentoval provozovatel jeho konec.

Nejvíce návštěvníků bylo prý ze Slovenska, Německa, Velké Británie, USA, Rakouska, Austrálie či Peru.

„Můžete dál číst či dokonce volně stahovat tisíce knih z internetu zdarma, ale z jiných stránek, a ne tak pohodlně, rychle,“ uzavřel zdůvodnění konce tohoto portálu na pirátské stahování.

Podle Marcely Turečkové se však mohou bránit jen konkrétní autoři, kterým tak vznikla škoda, ne nakladatelé. Podle informací Práva však zatím taková žaloba podána nebyla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám