Hlavní obsah

Draží se Saudkův komiks Muriel a andělé, cena je minimálně šest miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 16. února se bude v Topičově salónu v Praze dražit nejslavnější komiks Káji Saudka Muriel a andělé. Texty k legendárnímu dílu psal Miloš Macourek, společné dílo spisovatele a kreslíře vzniklo v roce 1969. Vyvolávací cena kompletu kreseb na 131 stranách včetně obálky je 5,9 miliónu korun.

Foto: Archív nakladatelství Albatros

Obálka knihy Muriel a oranžová smrt. Ilustrační foto

Článek

Je to už druhá dražba komiksů osmasedmdesátiletého výtvarníka Káji Saudka, který osm let leží v pražské nemocnici v Motole v kómatu. Při první razantně protestovala rodina, mimo jiné i proti rozprodeji původního celku po částech.

„Když jsme Saudkovy kresby dražili poprvé, dostavil se právní zástupce rodiny a chtěl nám zabránit v prodeji. Nepředložil však nic, co by dokazovalo, že jde o jejich vlastnictví,“ uvedl Právu Jiří Rybář, majitel aukční síně 1. Art Consulting Brno– Praha, která dražbu pořádá.

Klidně i po částech

Podle jeho slov by měla únorová aukce proběhnout bez incidentů. „Ostatně bylo by to stejně absurdní, jako kdyby dědicové Pabla Picassa protestovali, že se někde v New Yorku na aukci draží jeho kresby a obrazy, které jsou už dávno v majetku někoho jiného,“ dodal.

Podle Rybáře je o prodeji sepsána řádná smlouva s vlastníkem díla i s ověřením, že Muriel a andělé je v jeho oprávněném držení a může ho i prodávat.

Na aukci se nejprve bude dražit komiks jako celek za téměř šest miliónů korun. Pokud se zájemce nenajde, budou draženy jednotlivé listy, a to podle různé ceny stanovené majitelem díla.

K dražbě je vydán samostatný katalog, který by se sám o sobě mohl stát sběratelskou kuriozitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám