Hlavní obsah

Trumpetista Erik Truffaz s ambientním projektem doprovodí mága komiksu Bilala

– Praha
Novinky,

U nás dobře známý ve Švýcarsku narozený trumpetista Erik Truffaz představí ve čtvrtek v pražském Paláci Akropolis výjimečný projekt. S mexickým mistrem zvukových ploch Murcofem a bubeníkem Phillipem Piponem Garciou doprovodí projekce obrazů významného kreslíře komiksů Enkiho Bilala.

Foto: Rachot

Jeden z obrazů Enkiho Bilala

Článek

Truffaz u nás celkem pravidelně vystupuje se svým kvartetem, jež si často zvalo jako hosty různé vokalisty. V roce 2008 ale trumpetistovi přestal formát kvarteta stačit a hledal další formy vyjádření. Výsledek přineslo trojalbum Rendez Vous, kde ho na každém z tří alb doprovázeli jiní muzikanti.

V projektu Benares, který představil na jednom z předchozích ročníků festivalu Respect, Truffaz spolupracoval s indickou rodinou Mukherjee, se zpěvačkou Indrani a tablistou Apurbou, které doplnil pianista Malcolm Braff. [celá zpráva]

Foto: Aleš Honus, Právo

Erik Truffaz

O rok později přivezl druhý z projektů Paris, kde se spojil se zpěvákem a rapperem Sly Johnsonem. Naživo oba doprovázel právě bubeník Pipon Garcia. [celá zpráva]

I aktuální program má kořeny v tomto trojalbu, Mexico natočil s Murcoffem, který se věnuje elektronice. Právě na Mexiku se Truffaz nejvíce přiblížil ambientní hudbě,  jakou produkoval jeho vzor, trumpetista Jon Hassel. Drive jejich plochám nově dodává bubeník Pipon Garcia.

Pochmurnou a chladnou atmosféru ale vytvářejí především projekce obrazů Enkiho Bilala, který patří k předním tvůrcům komiksu.

Bilal se sice narodil v roce 1951 hercegovskému otci a československé matce v Bělehradě, ale v roce 1961 se rodina přestěhovala do Paříže, kde Enkiho zaujal komiks.

V roce 1972 mu otiskli jeho první krátký příběh Prokletá mísa. O tři roky později se začal prosazovat, když s Pierrem Christinem vydali několik alb série Legendy dneška. Slávu mu přinesla dystopická sci-fi Jarmark nesmrtelných z roku 1980, která se dočkala dalších dvou pokračování v Trilogii Nikopol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám