Hlavní obsah

RECENZE: Glasvegas rozprostřeli mistrovství smutku

– Praha
Právo, Jaroslav Špulák

V pražském Rock Café se v pátek večer představila skotská čtveřice Glasvegas. Byť se na její koncert dostavilo poměrně málo diváků a klub byl zaplněn pouze zpola, byl to večer poznamenaný jasnou atmosférou. Atmosférou smutku.

Foto: Jan Šída, Právo

V čele Glasvegas stojí James Allan.

Článek

Glasvegas jsou totiž jako „mistři smutku“ známí. Počínaje svým prvním albem Glasvegas z roku 2008 posílají do světa kompozice, které kypí emocemi. Jejich nálada je hořko-sladká, až klaustrofobicky podmračená, jímavá a nepokojná.

Možná má takovou atmosféru zimní Glasgow, město, ze kterého pocházejí a jež má v ranku alternativního a indie rocku hlubokou tradici. Kapela to připouští.

To všechno jí zaručilo na třech studiových albech a bezpočtu koncertů originální, snadno rozpoznatelný zvuk.

V Praze se navíc ukázalo, že jej dokáže bez velkých potíží či dramat docílit i aktuálně na pódiu, a tak lze její první koncert u nás charakterizovat jako ten, který splnil očekávání. Ti, kteří výše popsanou náladu hudby Glasvegas preferují, museli být přímo nadšeni.

Foto: Jan Šída, Právo

Živelná Jonna Löfgren hrála na bicí.

Zpěvák James Allan, který vypadá jako Joe Strummer z The Clash, má totiž nádherný hlas. Je v něm obrovská síla, podporuje proces naříkání a naléhání hudby. Allan při zpěvu místy skoro pláče, a když v první přídavkové skladbě zazpíval pouze s kytarou Flowers & Football Tops, bylo v sále skoro až posvátné ticho.

Zpívá navíc velmi precizně, takže se v intonaci nedostával do míst, která jsou nepřípustná. Jakmile do nich mimoděk vyrazil, ihned se svým zpěvem rychle odešel k přesnosti. Během celého koncertu v podstatě nepotřeboval vokální výpomoc, kromě skladeb, v nichž jsou takové pasáže součástí studiové nahrávky (například Go Square Go).

Foto: Jan Šída, Právo

V roli předskupiny se objevili naši No Distance Paradise. Na snímku zpěvák Máca

Glasvegas odehráli nadmíru hutný a dynamický koncert. Jeho ozdobou byla i bubenice Jonna Löfgren, která při hře stála, někdy dokonce „tančila“, každopádně podmračené atmosféře skladeb dodávala svou přítomností potřebnou lidskou živelnost.

Glasvegas představili písně ze všech svých tří studiových alb. Přidávali, přičemž komunikaci s diváky omezili pouze na poděkování, občasné oznámení názvu skladby a pár nepodstatných poznámek.

Jako předskupina vystoupili olomoučtí No Distance Paradise, nesporně jedna z nejpozoruhodnějších mladých kapel na české klubové scéně současnosti.

Glasvegas
Rock Café, Praha, 31. ledna

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám