Hlavní obsah

BU-FU: Když to bude dobře znít, spojíme hard core s dechovkou

Právo, Jaroslav Špulák

Východočeské hardcore kapele BU-FU vyšlo aktuálně druhé album Buy Us Fuck You. Předsevzala si i jeho prostřednictvím přiblížit tvrdou muziku širšímu publiku a bořit stylové bariéry. Producentem desky je Ecson Waldes.

Foto: archív kapely

Skupina BU-FU vydala své druhé album.

Článek

Jak moc naplnilo nové album představy, které jste o něm měli před jeho realizací?

RoHy (zpěv, baskytara): Více než stoprocentně, cítíme, že je pro nás mimořádně důležité. Na začátku jsme přitom měli úplně jiné vize a představy, nebyli jsme na sebe tak nároční. Ve studiu nám ale výrazně pomohli kytarista skupiny Support Lesbiens Hynek Toman a producent Ecson Waldes. Hynek s aranžemi, které posunul do méně takříkajíc špinavé podoby, než jsme si představovali, a Ecson Waldes hlavně se zvukem.

Ubrali však vašemu zvuku tvrdost, kterou jste vždy považovali za klíčovou. Nevadí vám to?

Jarek (zpěv, rap): Nemáme s tím problém. Ve chvíli, kdy jsme se rozhodli do spolupráce s Ecsonem Waldesem jít, nám bylo jasné, že se něco takového stane. Byli jsme s tím smířeni a vlastně jsme se na to i těšili. Syrová muzika funguje na pódiu, je naším tradičním výrazovým prostředkem. Na desce jsme stravitelnější, takže máme šanci oslovit více lidí. Podle mě je to dobrá cesta.

Ve vaší hudbě je mnoho vlivů. Je to tvůrčí filozofie?

Jarek: BU-FU vznikli jako parta kamarádů, z nichž každý byl odkojený jinou hudbu, ale všichni se chtěli bavit. Všechny ty vlivy v naší muzice tedy byly a jsou, ať už jde o grind core, punk, hip-hop nebo hard core. Hrajeme si se vším, co nás baví, popíráme pravidla žánrů, je nám to jedno. Nemáme hranici, muzika je od toho, aby se s ní pracovalo. Když to bude dobře znít, klidně spojíme hard core s dechovkou.

Co inspiruje vaše texty?

Jarek: Jsou ze života. Poukazují na to, co nás štve a co nás ovlivňuje. Naše tvorba na nich dost stojí, proto jsme při výběru producenta a spolupracovníků pro natočení alba vybírali lidi, kteří na ně budou brát ohled a budou se jim snažit porozumět.

Co je teď před vámi?

RoHy: Každá kapela si myslí, že její nová deska je cesta někam dál. Často ale zůstane jenom u pocitu, protože pro to, aby se opravdu dostala dál, je potřeba mnoho udělat. My to víme a snažíme se dělat maximum. Věříme, že nás album dostane do širšího povědomí. Jednáme o manažerském zastupování s agenturou, která se nepohybuje pouze v undergroundu jako dosud my. Pracujeme tvrději než předtím a investovali jsme do kapely hodně úsilí, času i peněz. Věříme, že jenom tak to má smysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám