Hlavní obsah

Na Thálie nominováni Langmajer, Briscein i Vilišová

Mezi 24 umělci nominovanými na ceny Thálie za loňský rok jsou herci Karel Dobrý a Tereza Vilišová, baletka Nikola Márová, operní pěvec Jiří Přibyl a také Monika Absolonová, Aleš Briscein a Jiří Langmajer v muzikálovém a operetním oboru. Laureáty vyhlásí Herecká asociace 29. března v historické budově Národního divadla. Nominace oznámili šéfové odborných porot na tiskové konferenci v Praze.

Foto: Viktor Kronbauer

Klára Issová a Jiří Langmajer

Článek

Výroční ocenění se udělují v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě za mimořádné jevištní výkony v inscenacích, které vznikly na českých jevištích.

V nejsledovanějších kategoriích činohry jsou nominováni Jana Kubátová (Maureen ve hře Martina McDonagha Kráska z Leenane, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň), Tereza Novotná (titulní role ve hře Henrika Ibsena Nora, Slovácké divadlo, Uherské Hradiště) a Tereza Vilišová (role Amy ve hře Daniela C. Jacksona Můj romantický příběh, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava).

Z mužů jsou to Karel Dobrý (role Pařeza - Andreje Daniloviče ve hře Vladimira Sorokina Den opričníka, Studio Hrdinů, Praha), Miloslav König (role Georgese Duroye ve hře Guye de Maupassanta Miláček, Městské divadlo Kladno) a Petr Mikeska (role Paula Verlaina ve hře Christophera Hamptona Úplné zatmění, Městské divadlo Mladá Boleslav).

Nejvíce nominací získali umělci z pražského Národního divadla (pět), Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (čtyři) a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (tři). Dvakrát zazněl název pražského Divadla Hybernia, respektive společnosti Musical Production, vždy v koprodukci s Městským divadlem Brno. Nominace se týkají i dalších deseti scén z devíti měst.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Annu Kareninu hraje Tereza Vilišová, v pozadí Gabriela Mikulková jako Dáša.

O laureátech rozhodují na základě návrhu porot členové kolegia, v jehož čele je skladatel Zdeněk Barták. Mohou udělit i zvláštní cenu za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění v kterémkoliv z oborů. Prezidium Herecké asociace udělí s přihlédnutím k návrhu porot ceny za celoživotní mistrovství. Je oprávněno udělit Thálii činoherečce nebo činoherci do 33 let za dosavadní mimořádné výkony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám