Hlavní obsah

Zemřel bývalý šéf Oscarů Sherak

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tom Sherak, který býval prezidentem oscarové akademie, zemřel ve věku 68 let. Rodina potvrdila, že zemřel doma v úterý. Sherak bojoval dvanáct let s rakovinou.

Foto: Profimedia.cz

Tom Sherak

Článek

Jako producent měl Sherak dohled nad filmovými trháky jako Titanic či Vetřelec, když pracoval 17 let pro společnost Century Fox, a v letech 2009-2012 pak zastával jednu z nejvyšších funkcí v Hollywoodu - stal se prezidentem organizace udělující cenu Oscar.

Akademie prohlásila pro tisk, že je hluboce zarmoucena odchodem této významné postavy filmového světa. Sherak dokonce krátce před smrtí dostal hvězdu na hollywoodském chodníku slávy, ale nemohl se kvůli nemoci ceremonie zúčastnit.

Sherakovi někteří přisuzují zásluhu na zvýšení zájmu o Oscary. Pod jeho vedením došlo k několika změnám (např. přidal více nominací na film roku) a zasloužil se o projekt nového filmového muzea, které bude otevřeno v roce 2017.

”Tom je pravý hrdina našich životů. Má hvězdu na chodníku a křídla k rozletu,“ uvedla rodina v tiskovém prohlášení.

Učitel, mentor, přítel

Pro producentku Dawn Hudsonovou byl mentorem a přítelem. „Učila jsem se od něj, smála jsem se s ním, jsem strašně vděčná za čas, který jsme spolu trávili. Měl velký vliv na akademii a na mě osobně.“

Současná prezidentka akademie Cheryl Boone Isaacsová uvedla: ”Za těch třicet let, co znám Toma, jeho vášnivá podpora a nadšení z filmového oboru, akademie, rodiny a přátel nikdy neochabla.“

Sherak zanechal svou stopu na filmech jako Titanic, Wall Street, Den nezávislosti, Star Wars: Epizoda 1, Vetřelec a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám