Hlavní obsah

Michal Hrůza představuje videoklip k písničce Světozor

Právo, Jaroslav Špulák

Zpěvák a skladatel Michal Hrůza plní, co slíbil. Když před dvěma lety vydal album Noc, řekl, že chystá i jeho druhou část, která vyjde pod názvem Den. Jeho realizace je nyní v konečné fázi a Hrůza představuje první videoklip z ní. Je k písničce Světozor a premiéru má v pondělí na službě Mixer.cz

Foto: Právo - Jan Šída

Michal Hrůza vydá album Den na jaře.

Článek

Videoklip je inspirován legendou o pražské Violetě, údajně první mechanické bytosti, kterou přivedl k životu profesor Otto Lachstein počátkem dvacátého století. Na jaře roku 1914 se ale ztratila a nikdy nebyla nalezena. Tehdejší noviny, které o celé věci informovaly, musely všechny výtisky zničit. Jediný časopis Světozor se nařízení rakousko-uherské vlády vzepřel. Celý projekt umělé bytosti měl totiž sloužit výhradně vojenským účelům. Spekuluje se také o tom, že Violeta byla inspirací pro Čapkovo utopické drama R.U.R.

„Letos je to sto let, co bájná Violeta zmizela. Chtěli jsme písničkou a klipem alespoň trochu připomenout událost, o které se toho dnes tak málo ví,“ tvrdí Hrůza.

Videoklip natočil režisér Jan Chramosta, který je také autorem scénáře, společně s kameramanem Alešem Lněničkou. V hlavních rolích se představují Veronika Kubařová, Petr Vaněk a členové Kapely Hrůzy.

Videoklip je možné zhlédnout ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám