Hlavní obsah

Stařičký český sci-fi film Ikarie XB 1 se bude promítat v New Yorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorské Nové muzeum (New Museum) zahájilo tento týden výstavu umělců z východní Evropy. Vedle více než stovky autorů z dalších zemí jsou tam zastoupeni i Češi Eva Koťátková, Jiří Kovanda, Tereza Stejskalová a jiní. V rámci dvoudenní konference se bude v neděli v muzeu promítat sci-fi film režiséra Jindřicha Poláka Ikarie XB 1, scéna z nějž se objevuje i na oficiálním plakátu výstavy.

Článek

Tři místnosti muzea se pro účel výstavy proměnily v model interiéru kosmické lodi, kde kurátoři z iniciativy tranzit.org prezentují díla nejen s vědeckofantastickou tematikou. Expozice nazvaná „Report on the Construction of a Spaceship Module” (Zpráva o výstavbě vesmírného modulu) přináší celkem 117 prací mladých východoevropských umělců. Uvnitř kosmické lodi jsou k vidění nejen umělecká díla, ale i komentovaný archiv a výzkumné a psané projekty.

V rámci výstavy proběhne v sobotu a v neděli konference zaměřená na vědeckofantastickou tvorbu umělců éry komunismu a ideologickou roli vesmírného prostoru v zemích východního bloku. Jedním z děl promítaných na konferenci, kde vystoupí přední čeští teoretici, bude i zmíněný film Jindřicha Poláka z roku 1963.

Reklama

Výběr článků

Načítám