Hlavní obsah

RECENZE: S deseti oscarovými nominacemi jde do českých kin herecky brilantní Špinavý trik

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kategorie komedie nebo muzikál zařadila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu kriminální příběh Davida O. Russella Špinavý trik a ocenila ho třemi Zlatými glóby: jako nejlepší film a za herecké výkony Jennifer Lawrenceové a Amy Adamsové.

Foto: Falcon

Velká trojka: Christian Bale, Amy Adamsová a Bradley Cooper.

Článek

Následně film dostal společně s Gravitací nejvíc (deset) oscarových nominací včetně těch v hlavních kategoriích. A nejnověji ho Sdružení filmových a televizních herců ocenilo jako film s nejlepším hereckým obsazením.

Není divu, protože především na čtveřici Amy Adamsová, Jennifer Lawrenceová, Christian Bale a Bradley Cooper (všichni nominovaní na Oscara) je půvab tohoto snímku postaven.

Špinavý trik je další z řady letošních pravdivých příběhů, které se těší přízni všech porot. Příběh se sice neodehrává přesně jako ve skutečnosti, ale je založen na reáliích jednoho z velkých skandálů v dějinách Spojených států. Odehrál se v sedmdesátých letech minulého století.

Foto: Falcon

Špičkoví podvodníci....

Špičkový podvodník v oblasti uměleckých padělků a podvodných úvěrů Irving Rosenfeld (Christian Bale) je společně se svou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adamsová) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper). To je ale agent rapl, který se zcela vymkl kontrole nejen svých nadřízených.

Tahle trojice pak s použitím triků a provokací, které lze jen stěží označit za standardní postupy, usvědčí starostu New Jersey (Jeremy Renner), šest kongresmanů, jednoho senátora a několik dalších úředních činitelů z úplatkářství.

Příběh filmu je však překvapivě tím nejméně zajímavým a vydařeným. Je překombinovaný i zdlouhavý, divák se leckdy musí až příliš soustředit, aby se vůbec orientoval, místy se děj nepříjemně zadrhává a snadno může i nudit.

To však nelze v žádném případě říci o vykreslení jednotlivých postav počínaje jejich osobnostní charakteristikou přes kostýmy, masky až ke zmíněným hereckým výkonům.

Předně je to marnivý Irving, který půvabně instaluje na příčesek přehazovačku, aby nebylo vidět rostoucí pleš, a ještě obtížněji se snaží zakrýt rostoucí břicho. Však také Christian Bale pro roli podvodníka seladona pěkných pár kilo přibral.

Skvělá je Amy Adamsová v roli jeho milenky, náladové Sydney, která se dostane do pasti mezi dva muže. Ten druhý z nich, DiMaso (pro změnu si kroutí vlasy na natáčky), je k potrhlosti snaživý agent a zároveň ušlápnutý syn, který s matkou a svou snoubenkou žije v jednom bytě – a zoufale touží po Sydney.

Ve filmu je i kouzelná Irvingova manželka Rosalyn, hysterická neřízená střela, která, když se dostane do ráže, netuší, kdy přestat. Přitom je nejvíc ze všech zranitelná, což jen překrývá sebestředností a sebejistotou.

Film, který má styl

Především ze vztahů, přestřelek a emocí této čtveřice (můžeme k ní přičlenit ještě naivního starostu v podání Jeremyho Rennera) plyne zábava, kterou film přináší. Není jí málo a výborně ji podporují výrazné dobové kostýmy a účesy i diskotéková hudba.

Humor, kterého sice není příliš, je jemný, nekarikuje, jen dokazuje, že každé drama má i svou komickou stránku. Špinavý trik je tak především film, který má styl.

Špinavý trik
USA 2013, 138 min, režie: David O. Russell, hrají: Amy Adamsová, Jennifer Lawrenceová, Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner.

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám