Hlavní obsah

RECENZE: Circus Ponorka lehce zmodernizoval písně Smoke

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honza Ponocný je skromný, leč mimořádně talentovaný skladatel a hudebník. Loni na sebe nejprve upozornil hudbou k filmu Revival režisérky Alice Nellis. Na plátně byla repertoárem skupiny Smoke.

Foto: ČTK

Honza Ponocný

Článek

Ponořil se v ní do sedmdesátých let minulého století a nabídl skladby, které překvapily upřímností a přímočarostí, stejně tak syrovostí zvuku doby, do které byly prostřednictvím filmu vpraveny.

Schopnosti Ponocného se ale loni projevily ještě jednou. Na konci roku vyšlo album jeho projektu Circus Ponorka, které nazval Revival Circus. Vzal písničky ze soundtracku k filmu Revival, dal jim modernější aranže i zvuk, a opět je nahrál. Výsledek? Solidní deska, stejně jako předešlý soundtrack.

Foto: Faust Records,, ČTK

Circus Ponorka: Revival Circus

Ponocný nehýbal vlastně jen melodickými linkami písniček. Vymetl ale „starobu“ v jejich výsledném znění, hlas Marka Hlavici nahradil svým, a protože je Circus Ponorka pouze jednočlenným projektem (tedy jeho), přizval ke spolupráci na některých nahrávkách i další kolegy hudebníky.

Miro Žbirka představuje příjemný výlet do oblasti současného popu s povědomým hlasem. Duet s Janou Kirschner Part Of Me patří pak k nejlepším písním na desce, a to jak kvůli krásnému souznění hlasů zpěvačky a Ponocného, tak i vzdušné lince akustické kytary a melodii.

Ponocný je totiž silný melodik. V některých písničkách (Barbora, It Ain’t Right) je až udivující, jak lehce vytvořil zpěvnou linku v době, kdy se mnoho lidí ze špičky světové pop-music živí tím, že nápadně i nenápadně vykrádá staré písničky.

Ponocného slabší stránka je ve výrazu zpěvu. Jeho hlas není natolik charismatický, aby byl rozpoznatelný mezi bezejmennými. Když zatlačí na pilu a dodá mu více chraplavého zabarvení (Barbora), je to k dobru věci i písně. Pokud ale ponechá projev civilní, ubírá písním na důrazu.

Přesto vznikla výborná deska. Natočil ji člověk, jehož schopnosti daleko překračují hranice jeho studia.

Circus Ponorka: Revival Circus
Faust Records, 37:41

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám