Hlavní obsah

Začíná Rok české hudby

Právo, Vladimír Říha

Letošek v klasické hudbě bude převážně pod vlivem české muziky. Rok končící čtyřkou je totiž prohlášen, dle tradice z předlistopadových dob, Rokem české hudby.

Foto: Petr Horník, Právo

Dirigent Jiří Bělohlávek

Článek

Česká muzika bude znít doma, i v zahraničí. Operní divadla začátkem roku uvedou inscenace Dvořákovy Rusalky. Vídeňská státní opera ji například připravuje v nové podobě na 26. ledna (řídit bude Jiří Bělohlávek) s Bulharkou Krassimirou Stojanovou v hlavní roli.

Vyprodané jsou již nyní naše kina pro přenos Rusalky z Metropolitní opery v New Yorku 8. února s Renée Flemingovou v hlavní roli. Dirigovat bude Kanaďan Yannick Nézet-Séguin.

Publikum si zvyklo na hostování pěveckých hvězd a ani letos nebudou chybět. V lednu bude v Praze debutovat jihoafrická sopranistka Pretty Yende, v dalších měsících dorazí staří známí Rolando Villazón (28. 3.) a Jonas Kaufmann (10. 4.), poprvé přijede i Polák Piotr Beczala (22. 4.).

Ennio Morricone, Pražské jaro a Smetanova Litomyšl

Vrátí se i Ennio Morricone, který vystoupí v Praze 9. února. Jeho koncert je již téměř vyprodaný, lístky na něj se ale objevily na černém trhu až za 10 tisíc.

Dorazí francouzská pianistka Héléne Grimaudová, která plánuje tři koncerty s Českou filharmonií v březnu, a americký cellista Yo-Yo Ma, jenž bude hvězdou Jarního gala Strun podzimu 27. dubna.

V květnu proběhne Pražské jaro, přitom již v březnu jako prolog festivalu přijede San Francisco Symphony se sólistkou Julií Fischerovou (housle). Na samotný festival dorazí i Vídeňská filharmonie a pianista Lang Lang.

Smetanova Litomyšl nabídne v červnu mimo jiné Dagmar Peckovou nebo Štefana Margitu.

První půlrok vyvrcholí pražskými koncerty dirigenta Valerije Gergijeva s Českou filharmonií a jazzové hvězdy Natalie Coleové, která přijede jako host na Prague Proms.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám