Hlavní obsah

RECENZE: První republika hodně slibovala, ale nenadchla

Právo, Eva Zajíčková

Velké plány a velká slova budí velká očekávání, ale o to větší bývá zklamání, když se sliby nenaplní. Zkušenost obecně známá, ale zřejmě ne tak poučná.

Foto: Česká televize

Pavel Kříž hraje právníka rodiny Valentových.

Článek

Jak jinak si vysvětlit, že tým retroseriálu Vyprávěj, který nedovedl včas skončit a těžil z otevřených dveří na Kavčích horách tak dlouho, dokud svoje postavy dalším a dalším pokračováním definitivně nezesměšnil, znovu staví v seriálu První republika krásné zámky na chabých základech. A opět s posvěcením České televize a ve spolupráci s ní.

Společnost Dramedy naslibovala veřejnoprávní stanici nejen další rodinnou ságu a „napínavý příběh lásky a dávné vraždy“, ale i velký výpravný seriál z období, „ke kterému má vztah každý Čech“, a ta přijala roli koproducenta. Ostatně proč ne.

Když mají soukromé televize zájem jen o seriály v papundeklových kulisách a do exteriéru pustí kameru výjimečně, ať si dobové melodrama, jehož cílem je hlavně sledovanost, klidně natočí veřejnoprávní instituce. Pokud na něj má chuť a peníze – a ty jí nebudou chybět jinde, přesněji řečeno tam, kam by je měla dávat v první řadě. Až potud nelze proti První republice na obrazovce ČT nic říct.

Jenže po prvním z dvaadvaceti dílů člověka napadne, jestli tohle měla ČT opravdu zapotřebí. Nač šít dobové kostýmy, najímat vilu a leštit veterán, upravovat ulice a domalovávat do Podolí tovární komíny, když se kamera nakonec po celou dobu vytrvale zdržuje hlavně v několika málo interiérech a herci jsou v nich z důvodu úspor nuceni mluvit a mluvit – podle zásady „co nemůžu ukázat jinak, okecám“? Jestli to takhle půjde i dál – proč se ČT vůbec nechala zlákat k typicky komerčnímu projektu, když se nedělá s plnou parádou?

Doufat, že následující díly budou už lepší, je asi marné, i když u seriálů se občas dočkáme i příjemného překvapení. Ke zdrženlivosti v očekávání totiž vybízí kromě viditelné snahy někde ušetřit i trochu moc naivně a neobratně inscenovaných situací.

Kromě úvodní jízdy ulicí k nim patří hlavně retrospektivní vsuvky, prokládané záběrem na postavy strnule zírající do prázdna, a předlouhé dialogy, z nichž až neuvěřitelný je ten v kostele, kdy kamera do omrzení nahlíží do zpovědnice tu z té a tu zas z oné strany.

Česká telenovela by snad mohla vypadat líp než stejný žánr exotičtějšího původu. Zvlášť když se točí pro veřejnoprávní televizi a plánuje se vysílat v prime time.

První republika
ČT 1, 17. 1., 20 hod., scénář: Jan Gardner, režie: Biser A. Arichtev, hrají: Jana Štěpánková, Tatjana Medvecká, Jan Vlasák, Markéta Plánková, Ján Koleník, Jiří Vyorálek a další.

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Výběr článků

Načítám