Hlavní obsah

Nominacím na Oscara vévodí filmy Špinavý trik či Gravitace

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Na Oscara za nejlepší film byly nominovány snímky Kapitán Phillips, Špinavý trik, Nebraska, Philomena, Klub poslední naděje, 12 let v řetězech, Vlk z Wall Street, Gravitace a Her. Špinavý trik a Gravitace mají shodně po deseti nominacích.

Foto: Sony Pictures

Bradley Cooper a Christian Bale ve filmu Špinavý trik

Článek

V kategorii herců v hlavních rolích uspěli Christian Bale (Špinavý trik), Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Bruce Dern (Nebraska), Matthew McConaughey (Klub poslední naděje), Bruce Dern (Nebraska) a Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street).

Z hereček jsou nominovány Amy Adamsová (Špinavý trik), Judi Denchová (Philomena), Cate Blanchettová (Jasmíniny slzy), Meryl Streepová (Blízko od sebe) a Sandra Bullocková (Gravitace).

Foto: Warner Bros

Vesmírný thriller Gravitace.

Ve vedlejších rolích letos nejvíce zazářili Barkhad Abdi (Kapitán Phillips), Bradley Cooper (Špinavý trik), Michael Fassbender (12 let v řetězech), Jonah Hill (Vlk z Wall Street), Jared Leto (Klub poslední naděje) a jejich kolegyně Sally Hawkinsová (Jasmíniny slzy), Jennifer Lawrencová (Špinavý trik), Lupita Nyong’o (12 let v řetězech), Julia Robertsová (Blízko od sebe) a June Squibbová (Nebraska).

Cuarón, Russell a Scorsese

Z režisérů jsou ve hře David O. Russell (Špinavý trik), Alfonoso Cuarón (Gravitace), Alexander Payne (Nebraska), Steve McQueen (12 let v řetězech) a Martin Scorsese (Vlk z Wall Street). Pokud jde o kameramany, uspěli Philippe LeSourd (Velmistr), Emmanuel Lubezki (Gravitace), Bruno Delbonnel (V nitru Llewyna Davise), Phedon Papamichael (Nebraska) a Roger A. Deakins (Zmizení).

Foto: Falcon

Kapitán Phillips v podání Toma Hankse prožil několik dnů v zajetí pirátů.

Mezi animovanými celovečerními filmy mají na Oscara šanci Croodsovi, Ledové království, Já, padouch 2, Ernest a Celestine a The Wind Rises. V kategorii dokumentů jsou to snímky The Act of Killling, Cutie and the Boxer, Dirty Wars, The Square a 20 Feet from Stardom.

V kategorii neanglicky mluvených filmů se utkají Belgie (The Broken Circle Breakdown), Itálie (Velká nádhera), Dánsko (Hon), Kambodža (The Missing Picture) a Palestina (Omar).

Scénáře Allena, Russella i Jonze

Mezi nejlepší původní filmové scénáře se dostaly tituly Špinavý trik (Eric Warren Singer a David O. Russell), Jasmíniny slzy (Woody Allen), Klub poslední naděje (Craig Borten a Melisa Wallack), Her (Spike Jonze) nebo Nebraska (Bob Nelson).

Foto: Bioscop

Cate Blanchettová ve filmu Jasmíniny slzy

Ve filmové hudbě letos mají šanci John Williams (Zlodějka knih), Steven Price (Gravitace), William Butler a Owen Pallett (Her), Alexandre Desplat (Philomena) a Thomas Newman (Saving Mr. Banks). Z konkrétních písní pak Alone Yet Not Alone ze stejnojmenného filmu, Happy z filmu Já, padouch 2, Let it Go z filmu Ledové království, The Moon Song z filmu Her a Ordinary Love z filmu Mandela.

O čem jsou nominované filmy?

Film Špinavý trik je založen na reáliích jednoho z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států, vypráví příběh špičkového podvodníka Irvinga Rosenfelda (Christian Bale), jenž je společně se svou obdobně vychytralou britskou partnerkou a milenkou Sydney Prosserovou (Amy Adamsová) přinucen ke spolupráci s agentem FBI Richiem DiMasem (Bradley Cooper), který se zcela vymkl kontrole. DiMaso je strhává do světa jerseyských politických machinátorů a mafiánů.

Foto: Fox Searchlight Pictures

Chiwetel Eijofor v filmu 12 let v řetězech

12 let v řetězech je příběh Solomona Northupa, který měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek a svobodu. Žil středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o všechno přišel. Skončil jako otrok, protože naletěl dvěma podvodníkům. Na jižanské plantáži strávil 12 let.

Americký film Kapitán Phillips s Tomem Hanksem v hlavní roli se odehrává v prostředí obřích obchodních lodí, které křižují celý svět. U pobřeží Afriky je občas ohrožují piráti, a právě Phillipsova loď se stane terčem jedné zločinecké skupiny. Neozbrojený kapitán Phillips rozehrává nebezpečnou psychologickou hru o přežití.

Sandra Bullocková a George Clooney hrají v unikátní sci-fi Gravitace. Během rutinní výpravy do kosmu dojde k nehodě a hrdinové zůstanou ve volném vesmíru – bez spojení se světem.

Nominace na nejlepší filmy:

Kapitán Phillips

Špinavý trik

Nebraska

Philomena

Klub poslední naděje

12 let v řetězech

Vlk z Wall Street

Gravitace

Her

Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem je drama o bezskrupulózních obchodnících, kteří žijí ve světě velkých peněz, drog, prostitutek a šílených mejdanů. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvláště pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout…

Reklama

Výběr článků

Načítám