Hlavní obsah

Málo pohostinné panství Tyringham

Právo, František Cinger

Příznivci románů Jane Austenové mohou s radostí sáhnout po románu Rosemary McLoughlinové Kletba panství Tyringham (Víkend, přeložila Jana Jašová, 352 stran, 299 Kč). Je to příběh z prostředí anglické aristokracie, jejíž moc i vliv ve společnosti a v širší rodině upadají.

Foto: nakladatelství Víkend

Kletba panství Tyringham

Článek

Vše začíná v roce 1917 a končí uprostřed válečného roku 1943, téma je podobné televiznímu seriálu Panství Downton.

Rodině vládne lady Edwina Blackhawová, postižená těžkou ranou. Její mladší dcera Victoria se ve věku pouhých dvaadvaceti měsíců ztratila. S pocitem viny, vštěpovaným chůvou Dixonovou, se po desetiletí vyrovnává o několik let starší Charlotta.

Autorka, rodačka z Dorriga v Austrálii, žije s manželem a dětmi už po čtyřicet let v Irsku. A na inspiraci její úspěšné prvotiny, vydané v roce 2012, měla jistě vliv rodina. Pochází totiž z dvanácti dětí, z farmářské rodiny. Plasticky vykreslila svět šlechty a jejích sloužících, lidí se sny, které však sociální přehrady málokdy dovolí uskutečnit.

Mnoho tajemství, skrývaných vášní, nesplněných slibů a zrad nabízí strhující děj, v němž zpočátku až detektivní zápletka ustupuje společenskému románu.

Reklama

Výběr článků

Načítám