Hlavní obsah

Zemřela brněnská herečka Jiřina Prokšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 85 let zemřela brněnská herečka Jiřina Prokšová. Na jevišti Divadla bratří Mrštíků, dnes Městského divadla Brno, strávila 40 sezón a odehrála více než 160 rolí, sdělila novinářům mluvčí souboru Lenka Pazourková.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Jiřina Prokšová

Článek

K velkým úlohám Prokšové patřila Lady Macbeth v Shakespearově Macbethovi. V téže inscenaci z roku 1981 ztvárnil titulní roli její manžel Jiří Tomek, který zemřel loni v srpnu.

Do Divadla bratří Mrštíků přišla Prokšová hned po konzervatoři v roce 1949. Úspěchu dosáhla také jako Alžběta Anglická v dramatu Marie Stuartovna nebo jako Lavinie v inscenaci Smutek sluší Elektře. Do důchodu odešla v roce 1989, v malých rolích se však pravidelně vracela na jeviště. Její poslední úloha přišla v muzikálu Hello, Dolly! v roce 2010.

Prokšová působila také v rozhlase. Za celoživotní mistrovství v dabingu získala Cenu Františka Filipovského. Svůj hlas propůjčila například oscarové herečce Patricii Nealové.

Reklama

Výběr článků

Načítám