Hlavní obsah

Nový festival spojí elektronickou hudbu s divadlem a tancem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronickou a experimentální hudbu, tanec a pohybové divadlo s multimédii a projekcemi propojí festival Spectaculare, který se na několika místech v Praze uskuteční od 20. do 31. ledna. Festival zahájí na Nové scéně belgický taneční soubor Mossoux-Bonté a koncert Clarinet Factory s americkým multiinstrumentalistou Christopherem Willitsem.

Foto: ArtsMarketing

Clarinet Factory

Článek

Clarinet Factory na festivalu pokřtí nové dvojalbum Worx and Reworx, kterým si připomenou dvě dekády existence a které bude obsahovat původní skladby i jejich remixy. Na nich se podílí hudebníci jako Sylvain Chauveau, Hidden Orchestra či Floex.

Název přehlídky odkazuje k tomu, že všechna vystoupení bude doprovázet výrazná vizuální složka – projekce, VJing nebo videomapping, řekl novinářům dramaturg hudební části festivalu Josef Sedloň. Divákům představí ambientní zvuky, elektroakustickou hudbu a hudební experimentátory, kteří třeba sbírají náhodné zvuky města a komponují z nich skladby, nebo muzikanty hrající na klasické nástroje, ale netradičním způsobem.

K nim patří třeba německý klavírista a skladatel vystupující pod pseudonymem Hauschka, který všemožně kutilsky upravuje klavír, aby z něj vyloudil co možná nejpozoruhodnější zvuk.

Hvězdou Hopkins

Vedle Nové scény se představení a koncerty uskuteční v Paláci Akropolis, Centru současného umění DOX a ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci. Vedle předních jmen současné hudební scény, jako jsou například Jon Hopkins, který spolupracoval s Coldplay či Brianem Enem, festival uvede třeba nové představení Faith předního českého souboru fyzického divadla Tantehorse s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore.

Nabídku doplní projekce hudebních filmů v Biu Oko (Dead Can Dance, Sigur Rós, Einstürzende Neubauten) a workshopy pro děti i pro zájemce o hlubší znalosti s přítomnými hudebníky.

Za největší lákadlo festivalu pořadatelé označují Jona Hopkinse, který se se svým albem Immunity ucházel o výroční cenu Mercury Prize. V rámci večera 30. ledna v Paláci Akropolis ho doplní aktuální objev elektronické scény – švýcarský hudebník Frederic Robinson míchající vlivy drum'n'bassu se soudobou vážnou hudbou. Festival Spectaculare pořádá Palác Akropolis a navazuje jím na úspěšnou koncertní sérii Music Infinity. Informace o programu jsou na www.spectaculare.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám