Hlavní obsah

Spisovatel Günter Grass prý už román nenapíše

Právo, Jaroslav Špulák

Německý spisovatel Günter Grass prý už nenapíše žádný román. Držitel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1999 to řekl v rozhovoru, který poskytl německému listu Passauer Neue Presse.

Foto: Právo - Milan Malíček, Právo

Německý spisovatel Günter Grass

Článek

Grass prohlásil: „Je mi už osmdesát šest let. Nemyslím si, že bych ještě dostal nápad na další román. Mé zdraví mi už nedovoluje plánovat projekty, které trvají pět nebo šest let. Tolik času je totiž potřeba na to, aby byl román dobře připravený a napsaný.“

Následně prohlásil, že ho nyní zajímá především kreslení, ovšem není vyloučeno, že se občas připomene nějakou kratší literární formou.

Rodák z polského Gdaňsku vydává svá díla od poloviny padesátých let minulého století. Největší slávu mu vynesl román Plechový bubínek, který vyšel v roce 1959. O dvacet let později jej zfilmoval Volker Schlöndorf a získal s ním Oscara. Poslední Grassův román se jmenuje Skříňka a vyšel v roce 2008.

Spisovatel stál ale i u několika skandálů. Rozruch vzbudilo vydání jeho knihy Při loupání cibule v roce 2006, to kvůli pozdnímu spisovatelovu přiznání k členství v jednotce Waffen-SS.

Před dvěma lety zveřejnil báseň, v níž označil Izrael a jeho údajný jaderný arzenál za hrozbu pro světový mír. Izrael ho v reakci označil za nežádoucí osobu a zakázal mu vstup do země.

Loni na předvolební akci tehdy opoziční německé sociální demokracie zase Grass prohlásil, že kancléřka Angela Merkelová se v dobách komunistické Německé demokratické republiky naučila přizpůsobovat a pod bývalým kancléřem Helmutem Kohlem pak zacházet s mocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám