Hlavní obsah

Knižní tipy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V týdnu od 24. května se na pultech opět objeví klasické dílo amerického spisovatele Johna Steinbecka Toulky s Charleym a román vynikajícího peruánského spisovatele Maria Vargase Llosy Tetička Julie a zneuznaný génius. Zajímavý pohled na Prahu a její obyvatele nabízí současný americký autor Artur Philips v románě Praha. Původní českou tvorbu reprezentuje Markéta Hejkalovou románem Vždycky jedna noc.

Článek

John Steinbeck: Toulky s Charleym

V jedné ze svých nejpopulárnějších a čtenářsky nejvděčnějších knih podává Steinbeck svým nezaměnitelným způsobem obraz Ameriky, jak ji poznal během čtyřměsíční cesty napříč kontinentem ve druhé polovině roku 1960.

Vydává Paseka

Mario Vargas Llosa: Tetička Julie a zneuznaný génius

Ve své nejvtipnější knize z roku 1977 se světově proslulý peruánský spisovatel Vargas Llosa vrací do dob svého mládí, kdy se bláznivě zamiloval do své daleko starší "tetičky" a proti vůli rodiny se s ní oženil. Příběh se v knize prolíná s fiktivními rozhlasovými seriály geniálního Pedra Camacha, vypravěčova kolegy z rádia, což jsou s humorným nadhledem líčené barvité historky o zločinech, incestních láskách, šílenství a všemožných katastrofách.

Vydává Mladá fronta, 199 Kč

Arthur Philips: Praha

Příběh o záměrně ztracené generaci pěti amerických krajanů, kteří přijíždějí počátkem 90. let hledat finanční, milostné i duchovní štěstí do exotické Budapešti, která se právě otevřela Západu. Shodně mají pocit, že jejich kolegové v Praze, kde je atmosféra úpadku Evropy po studené válce ještě silnější, se mají lépe. Přesto však stále doufají, že také najdou dobrodružství a inspiraci a budou svědky rodících se dějin. Ve skutečnosti objevují klamně krásné místo, kterému často nerozumí.

Vydává BB art, 199 Kč

Markéta Hejkalová: Vždycky jedna noc

Román vypráví o snech a touhách nejenom mladých žen a odehrává se v Česku a Finsku. Jádrem děje je příběh mladé a naivní Češky Ilony, která se výhodně vdá za manažera globální Firmy - ale brzy se ukáže, že všechno je trochu jinak a že ani život v blahobytné zemi Evropské unie nevyřeší všechny problémy. Autorka v knize využila zážitky ze svého diplomatického působení na českém velvyslanectví v Helsinkách.

Vydává nakladatelství Hejkal, 169 Kč

Thomas Bernhard: Beton

Jedna z nejpůsobivějších próz rakouského autora, jehož romány a divadelní hry, ve kterých se spojují jazyková virtuozita, patos a humor s mravní neústupností, patří k nejvýznamnějším dílům německy psané literatury druhé poloviny dvacátého století. Na relativně malé ploše Bernhard ilustruje své přesvědčení o neodvratném zanikání civilizace, o nemilosrdné zhoubě, již si lidstvo samo připravuje. Výstižně charakterizuje lidskou omezenost a sobeckost na straně jedné,  a nemožnost ubránit se zlobě a slepotě světa na straně druhé. Beton je synonymem hrůzy, jíž nás moderní civilizace obklopuje.

Vydává Prostor, 199 Kč

 Nejznámější mýty

Publikace nabízí 50 nejznámějších a nejvýznamnějších mýtů klasického Řecka. Stručně a poutavě vyprávěné příběhy jsou doplněné odkazy na souvislosti se současností. Čtenář nalezne i klasické anekdoty nebo nedorozumění, kterým se nevyhnuli ani klasičtí řečtí hrdinové.

Vydává Nakladatelství Slovart, 299 Kč

Fedor Gál:  Lidský úděl

Krátké eseje o lidech, světě, politice a společnosti vůbec. Původně je autor psal pro slovenský týdeník Domino Fórum, kde byla většina publikována v průběhu roku 2003. Fedor Gál si v nich připomíná setkání, kterých se mu v posledním desetiletí dostalo jako nakladateli, podnikateli, občanu, bývalému politikovi. S vědomím vlastního údělu hledá tvář současného světa: "Holocaust, totalitní stát, identita, jinakost jsou témata mého života. Neprosil jsem se o ně." Knihu doprovázejí fotografie Miro Švolíka.

Vydává nakladatelství G+G,  139 Kč

H. G. Haasis: Smrt v Praze

Atentát na Reinharda Heydricha

27. května 1942 byl Reinhard Heydrich zasažen v Praze na ulici ručním granátem - o osm dní později podlehl svým zraněním. Mnohé podrobnosti z pozadí této vraždy tyrana jsou dodnes málo známé. Haasis vytváří psychologický portrét "blonďatého kata" Heydricha a sleduje stopy atentátníků: malé skupiny odbojářů vyslaných z Anglie, kteří za svůj čin zaplatili životem.

Kdo byli ti atentátníci, kým byli pověřeni, jak jejich akce v podrobnostech probíhala, jaké měla následky? To vše je tématem této napínavé knihy, ve které strhujícím způsobem ožívá významná kapitola evropských dějin. Vydává nakladatelství Vitalis, 200 Kč

John Mosier: Mýtus o blitzkriegu

Proč byla blesková válka neúspěšná?

Kniha, která je provokativním přehodnocením výsledků druhé světové války. Autor se dívá na všechny významné vojenské akce označované jako blesková válka z nové perspektivy.

Vydává nakladatelství Práh, 289 Kč

A. Kern: Rady našich babiček

Staré osvědčené, často zapomenuté triky pro všechny důležité práce v užitkové nebo okrasné zahradě. Výsev,  pěstování,  hnojení

Staré osvědčené, často zapomenuté triky pro všechny důležité práce v užitkové nebo okrasné zahradě. Výsev,  pěstování,  hnojení a ošetřování, prevence a ochrana, sklizeň a skladování. 

Vydává Nakladatelství REBO PRODUCTIONS CZ, 149 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám