Hlavní obsah

RECENZE: Kdo je v Afghánistánu hrdina

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký válečný film Lone Survivor (Na život a na smrt) připomíná nepříjemné otázky vznášející se kolem Afghánistánu a budí neveselý dojem, i když na konci nabídne špetku naděje. Solidní řemeslo mu nechybí.

Foto: Universal Pictures

Mark Wahlberg

Článek

Nejde o film, který by se dal označit za významný či přelomový. Nabízí slušně natočenou očekávatelnou story z války s nepříliš zajímavými postavami, které bohužel nebudí moc emocí. A možná přichází také trochu pozdě. Po slavném trháku 30 minut po půlnoci nebo klasice Černý jestřáb sestřelen už filmy o Američanech bojujících s teroristy v muslimských zemích nemají čím překvapit. Divák má oprávněný dojem, že to už někde viděl.

Většinu filmu tvoří profesionálně natočené přestřelky, kterým lze těžko něco vytýkat. Výborná akční kamera a kaskadérské kousky. Nemá to ale klaustrofobickou atmosféru „jestřába“ a lze docela dobře vytušit, jak to dopadne. Hraní Marka Wahlberga, Bena Fostera či Taylora Kitsche se nedá moc hodnotit, protože v podstatě jen běhají, střílejí a občas hodí stručnou hlášku.

Foto: Universal Pictures

Ben Foster

Předlohu pro režiséra Petera Berga napsal skutečný voják z jednotky Navy SEALs, který se držel svých traumatických vzpomínek na jednu zpackanou akci v afghánských horách. Čtyři špičkoví vojáci byli tehdy vysazeni v divočině, aby zabili důležitého velitele teroristů, jenže těsně před akcí prošli kolem pasáčci koz, kteří na maskovaného vojáka v lese doslova šlápli. Američané neměli pořádné spojení se základnou a nechtěli civilisty zabít (šlo o neozbrojeného starce a dva kluky). Nakonec se rozhodli je propustit – a tím udělali osudovou chybu.

Teroristé se všechno dozvěděli a v přesile se vrhli na čtyři muže. Navy SEALs kladli tuhý odpor. Způsobili špatně vybaveným a zbrkle útočícím fanatikům značné ztráty, jenže obrovské přesile by se nemohl ubránit ani samotný Rambo. Poměrně realistický příběh proto nemohl skončit jinak než masakrem – tři ze čtyř postav umírají.

Slušný člověk ještě žije

Čtvrtý Američan přežil díky prostému Afghánci a jeho dítěti. Jakkoli neuvěřitelný se takový obrat může zdát, pravděpodobně nejde o scenáristický výmysl. Voják Marcus Luttrell to skutečně zažil a napsal o tom knihu.

Americké působení v oblasti bude vždy morálně sporné a každý na to má jiný názor. Na odvahu Afghánce, který riskoval svůj život i životy své rodiny jen proto, že cítil jako správné zachránit cizího člověka v nouzi, nezbývá než zírat. On si označení hrdina zaslouží.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám