Hlavní obsah

Rok ve znamení Hrabala, Browna i Nesboa. Novinky nabídnou bestsellery i klasiku české literatury

Právo, František Cinger

První pololetí bude v literárním světě ve znamení stého výročí Bohumila Hrabala i návštěvy amerického prozaika Dana Browna.

Foto: ČTK

Spisovatel Bohumil Hrabal

Článek

Jeden z nejúspěšnějších a nejznámějších spisovatelů světa Dan Brown zavítá do Prahy v okamžiku, kdy se jeho román Inferno, věnovaný záhadologovi Robertu Langdonovi i evropské renesanci, ocitl na špičce prodávaných knih.

Přijede na pozvání nakladatelství Argo v polovině ledna a patnáctého převezme na Nové scéně Národního divadla cenu Paláce knih Luxor za nejprodávanější knihu desetiletí, za svou Šifru mistra Leonarda, vydávanou rovněž jako Da Vinciho kód. Následovat bude program LiStOVáNí, kdy Brownovu roli převezme herec Lukáš Hejlík.

„V LiStOVáNí jsme vařili nebo hráli po boku Usaina Bolta, to byl dosud asi nejslavnější autor. Možná ho teď překoná Dan Brown,“ řekl Hejlík. „Ale samozřejmě uvádíme romány, povídky, prózu především. Nicméně nechceme se zpronevěřit divákům, zvláště na našich stálých scénách, a jsem rád, že se LiStOVáNí dostává i do nových měst. Například v třebíčské knihovně se tak rozjelo, že ji budeme moci také označit za stálou scénu.“

Produkce Brownovy knihy bude pokračovat v celé České republice až do února.

Letošní rok bude ve znamení stého výročí narození Bohumila Hrabala. V nakladatelství Mladá fronta vyjde v sedmisvazkovém díle soubor jeho tvorby vydaný kdysi v jedenadvaceti knihách u nakladatele Václava Kadlece.

Zájem o klasiky české literatury zdůrazní v lednu publikace „Vítěz i poražený – Prozaik Ladislav Fuks“ od Erika Gilka, z nakladatelství Torst.

V té době vyjde v Hostu třetí svazek Básní Vítězslava Nezvala, které připravuje literární kritik a historik Milan Blahynka. Obsahuje mimo jiné dvaapadesát hořkých balad věčného studenta Roberta Davida vydaných anonymně v roce 1936, které formou villonských balad neztrácejí půvab ani po desetiletích.

Budou i severské detektivky

V Torstu vyjdou rovněž eseje dramatika Josefa Topola O čem básník ví, Paměti Staši Fleischmannové, dcery spolupracovnice V+W Staši Jílovské, i svazek vzpomínek věnovaný velkému fotografovi Josef Sudek v rozhovorech a vzpomínkách.

Z autorů, kteří si získali mimořádnou pozornost, se znovu přihlásí norský detektivkář Jo Nesbo s románem Červenka, čtvrtým příběhem svého detektiva Harryho Holea. V bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy zmizí.

Kniha Zlín, která nabízí Nesboa, uvede i švédskou prozaičku Mari Jungstedtovou s Vražedným létem. Hrdiny příběhu jsou novinář Johan Berg a jeho láska Emma Winarvová, kteří se ocitají v samém centru dění a riskují své životy.

Foto: ČTK

Norský detektivkář Jo Nesbo.

Nabídkou prvního pololetí je také román Volání kukačky J. K. Rowlingové. V originálu vyšel loni na jaře a jako jeho autor byl uveden Robert Galbraith. V červenci vyšlo najevo, že detektivku napsala autorka Harryho Pottera, a strhl se boj o práva na překlady. V češtině ji v únoru vydá Albatros v překladu Ladislava Šenkyříka.

Očekávané novinky

Leden

Robert Merle: Až delfín promluví

Únor

Stan Sakai: Vesmírný Usagi Robert Galbraith (J. K. Rowlingová): Volání kukačky

Therese Anne Fowlerová: Z jako Zelda

Březen

Bohumil Hrabal: Hlučná samota, Domácí úkoly

Jo Nesbo: Červenka

Květen

Mari Jungstedtová: Vražedné léto Franz Kafka: Zámek (nový překlad)

Červen

Michael Chabon: Telegraph Avenue 5

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám