Hlavní obsah

Festival krátkých filmů začne 16. ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již devátý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který organizuje tým Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, proběhne v pražském kině Světozor od 16. do 19. ledna. V mezinárodní soutěži se letos o Hlavní cenu s finanční odměnou dva tisíce eur a dvě Zvláštní uznání poroty utká osmnáct filmů.

Foto: Prague Shorts

Z filmu Na dušičky

Článek

Letos budou uvedeny filmy z Austrálie, České republiky, Číny, Dánska, Francie, Islandu, Kanady, Nepálu, Německa, Rumunska, Spojených států, Španělska, Švédska a Velké Británie.

„Reprezentují čtrnáct zemí a osmnáct osobitých filmařských přístupů a dokazují, jak žánrově pestrý, vtipný, poetický i dramatický dokáže film být. A jsou myslím i odpovědí na otázku, v čem jsou krátké filmy výjimečné proti těm celovečerním,“ uvedl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Sekce Panorama každoročně představuje krátké filmy, jež bodovaly na prestižních festivalech a v hlasováních akademií. Letos uvede filmy, které si jako své favority vybraly festivaly v Cannes (Safe, Jižní Korea) a Berlíně (Soud, Francie) a evropská, americká a britská filmová akademie (Smrt stínů, Belgie, Sophia a Richie, USA a Plavec, UK).

Jedním z nejzajímavějších programů tohoto roku jsou bezpochyby dvě sekce prezentující krátkometrážní tvorbu australské skupiny filmařů tvořících ve společné produkci s názvem Blue Tongue Films. Na svém kontě mají již dvacet krátkých, pět celovečerních filmů a jednu nominaci na Oscara.

Brutal relax

„Ráda bych upozornila na program Polish Shorts, který uvede pět krátkých filmů z posledních čtyř let, které reprezentovaly polskou produkci na mezinárodních festivalech. Program připravila Krakovská filmová nadace, která se již pět let stará o mezinárodní festivalovou propagaci a distribuci polských krátkých filmů,“ dodala Radka Weiserová z programového oddělení festivalu.

Zastoupena bude i domácí a studentská tvorba, nechybí horor a divoká fantazie v sekci Brutal Relax Show. Vstupenky na jednotlivé bloky budou v prodeji za 80 Kč. Podrobnosti najdete na www.pragueshorts.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám