Hlavní obsah

RECENZE: Příjemné muzikálové retro objevili v Liberci

Právo, Radmila Hrdinová

S autorskou trojicí Masteroff, Bock a Harnick si milovníci muzikálu spojují především Šumaře na střeše, s Masteroffem též Cabaret. Liberecké Divadlo F. X. Šaldy teď divákům objevilo jejich neméně populární muzikál She Loves Me, který měl na Broadwayi premiéru v dubnu 1963.

Foto: Petr Zbranek

Jan Tenkrát jako Pepi a Vlastimil Zavřel jako Mr. Maraczek jsou protagonisty muzikálu.

Článek

Inspirací byla hra Parfumerie z třicátých let amerického dramatika maďarského původu Miklose Laszleho.

Vzniklo příjemné romantické retro popisující osudy lidí z jedné budapešťské prodejny, kde v centru děje je příběh dvojice, jejíž láska je udržována vzájemnou korespondencí, aniž oba tuší, že se denně potkávají jako kolegové v práci.

Foto: Petr Zbranek

She Loves Me: Jan Kříž, Alžběta Bartošová.

Muzikál vždy stojí a padá hlavně s hudbou a Jerry Bock napsal kouzelné melodie, v nichž zaslechneme ozvuky maďarského čardáše stejně jako temperamentní jižní rytmy. Inscenaci nastudoval v Liberci již osvědčený tým vedený šéfem opery, dirigentem Martinem Doubravským, a režisérem Oldřichem Křížem s výborným obsazením hlavních rolí.

Všichni výborně zpívají i hrají

Ať už to je Jan Kříž v roli Georga Kertézse (mimochodem i autor nápadité scénografie), Vlastimil Zavřel jako majitel obchodu Rudy Maraczek, Jan Ježek jako prodavač Zoltán Sipos, Radim Schwab jako proutník Mátyás Kodály, Jan Tenkrát jako poslíček Pepi, Maria Blahynková jako prodavačka Ilona, všichni výborně zpívají a hrají postavy, jejichž příběhy divák sleduje s velkou účastí.

Alžběta Bartošová v roli Georgovy „drahé přítelkyně“ skvěle zpívá, její mluvní projev má sice slyšitelnou stopu cizího akcentu, ale vše vynahradí sympatickým temperamentem.

Po Sugar a Zpívání v dešti má liberecké divadlo další velmi zdařilý muzikál, jenž má šanci stát se diváckým hitem, zvláště u těch, kteří milují romantiku, krásnou hudbu a poutavé lidské příběhy.

Joe Masteroff, Jerry Bock, Sheldon Harnick: She Loves Me
Překlad Petr Palouš a František Zacharník, režie Oldřich Kříž, scéna Jan Kříž, kostýmy Veronika Hindle, choreografie Petra Parvoničová. Česká premiéra 20. 12. 2013 a 4. 1. 2014 v Divadle F. X. Šaldy, Liberec.

Celkové hodnocení: 85 %

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám