Hlavní obsah

Novinky má ČT, Nova Ordinaci a Doktory

Právo, Eva Zajíčková

Žádná delší přestávka vyplněná reprízami diváky letos po Novém roce nečeká. Veřejnoprávní Česká televize přijde s vlastními novinkami už na přelomu tohoto týdne.

Foto: Česká televize

V sitkomu Čtvrtá hvězda se sešli herci Dejvického divadla. Na snímku kuchař Miroslav Krobot a recepční Ivan Trojan.

Článek

A má jich hned několik: komediální povídkový cyklus Škoda lásky, kriminální seriál Případy 1. oddělení, sitkom Čtvrtá hvězda, rodinnou ságu První republika i pokračování Cirkusu Bukowsky.

Komerční televize mnoho nového zatím nenachystaly. Na Nově končí seriál Gympl, v pondělí a ve středu jej nahradí reprízy Kriminálky Anděl. Proto Nova přispěchá v třetím lednovém týdnu aspoň s novými díly Doktorů z Počátků a Ordinace, která mívala touto dobou obvykle pauzu.

Ulice se vrátila už včera, další novinky pak přijdou nejspíš až na jaře. Prima zatím oznámila jen nový publicistický pořad Očima Josefa Klímy.

Láska a skutečné zločiny

Komediální cyklus Škoda lásky, který Česká televize zahájila 29. prosince Hřebejkovým filmem o neodbytné fanynce Karla Gotta, nabídne další díl už v neděli. Povídkový cyklus podle námětů českých spisovatelů tentokrát přinese tři kratší snímky najednou podle Michala Viewegha, Ivana Klímy a Petra Hudského.

V pondělí pak odstartuje nový kriminální seriál, v němž nepronásleduje pachatele ani Schimanski, ani Moulin, ale celý tým elitních policistů. Čtrnáctidílné Případy 1. oddělení byly natočeny podle skutečných vražd a dalších těžkých zločinů spáchaných na území Prahy po roce 1989. V rolích kriminalistů se představí Ondřej Vetchý, Petr Stach, Miroslav Vladyka, Bolek Polívka a Filip Blažek, jejich šéfa hraje Miroslav Hanuš. Režie se ujali Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak, kteří společně točili už Kriminálku Anděl pro Novu.

Seriál chce nabídnout reálný obraz dnešní policejní profese, proto si k tomu televize pozvala odborníka – spolu s novinářem Janem Malindou psal scénář šéf pražské „mordparty“ Josef Mareš, který se podílel třeba na vyšetřování orlických vražd nebo vedl tým, jenž objasňoval zmizení devítileté Aničky Janatkové.

Soukromé osudy hrdinů seriál neřeší, jen v nejnutnější míře. „Pokud se tam objeví něco z osobního života policistů, vždy se to nějak dotýká případu. Je to opravdu profesní, a ne vztahový seriál,“ upozornil ředitel programu Milan Fridrich.

Dodal, že v minulosti se ČT často snažila vyrábět takzvaně pro všechny ve snaze získat co nejširší publikum, ale tuto praxi se však nové vedení televize rozhodlo opustit. „Nakonec se většinou totiž stejně ukázalo, že divák má raději čistý žánr.“

Zatímco Malinda při psaní scénáře hlídal pravidla žánru, Mareš se soustředil hlavně na to, aby odpovídal skutečnosti a „mohl jsem se podívat kolegům do očí“. Miroslav Hanuš, který hraje šéfa oddělení, tedy vlastně člověka v jeho funkci, si postěžoval, že za celou dobu natáčení udělal nejvýš osmnáct kroků: „Stále jsem seděl za stolem a vedl porady.“

„Ve skutečnosti se snažím být co nejvíc v terénu,“ podotkl Mareš s úsměvem. Kreativní producent Michal Reitler dodal, že dosud měl o práci policie jiné představy: „Užasl jsem, když jsem zjistil, že tato elitní skupina objasní bezmála sto procent těžkých zločinů, a někdy se dokonce povede i to.“

Podle Milana Fridricha by měly pondělky patřit zločinu dlouhodoběji. Televize už chystá další tři seriály, thriller Clona podle scénáře Marka Epsteina, Vraždy v kruhu podle Ivy Procházkové a Život a dobu soudce A. K. scenáristy Zdeňka Zapletala.

Sitkom z omšelého hotýlku

Pondělky obsadí ještě nový komediální seriál Čtvrtá hvězda, kde se setkali herci Dejvického divadla. Ivan Trojan se představí jako recepční omšelého pražského hotýlku, který si neváhá přilepšovat na úkor svých hostů, Lenka Krobotová jako ambiciózní manažerka, co prahne po 4. hvězdičce, Miroslav Krobot coby zasmušilý kuchař… Na recepci se střídá upovídaná Martha Issová s vyjukaným nováčkem Václavem Neužilem. Autory scénáře jsou režisér Jan Prušinovský, Miroslav Krobot a Petr Kolečko.

Velká rodinná sága První republika, kterou točí tvůrci Vyprávěj a o níž se mluví jako o jednom z největších seriálů České televize a její první rovnocenné koprodukci, by se měla vysílat už od pátku 17. ledna. Dlouho by diváci neměli čekat ani na dalších šest dílů temného Cirkusu Bukowsky, jehož první řada měla premiéru na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám