Hlavní obsah

RECENZE: Poctivý pop Zdenky Predné

Právo, Jaroslav Špulák

Zdenka Predná je na slovenské hudební scéně nepřehlédnutelnou osobností. Devětadvacetiletá zpěvačka odstartovala kariéru po prvním ročníku soutěže Slovensko hledá SuperStar (v roce 2004 skončila čtvrtá) a na následujících albech pak spojila pop s funkem, což slovenští posluchači přijali jako příjemné osvěžení od nové tváře.

Foto: ČTK

Zpěvačka Zdenka Predná

Článek

Amulet je její čtvrté album. Z velké části si pro ně napsala hudbu i texty a tvrdí, že je to osobní nahrávka, dílo, které odkazuje na její rodné město Banská Štiavnica. Většina z jedenácti písniček pak vznikla pod producentskou taktovkou Martina Šrámka a Andreje Hrušky.

Predná je velmi dobrá zpěvačka. Má zapamatovatelnou barvu hlasu, příjemnou jak v písničkách volnějších, tak ve skladbách svižných. Pohybuje se povětšinou v popovém ranku, ovšem její skladby nejsou v melodice násilně vykalkulované.

Foto: Music Media

Zdenka Predná: Amulet

Její pop je přirozený, oblažuje ho lehkost pěveckého výrazu i schopnost napsat písničkám jednoduché a zde i osobní texty.

Walk In My Shoes, duet s Vojtěchem Dykem, zní moderně, za jeho popovou maskou šumí funkový řád, melodická linka je jasná, strhující. V té skladbě je razance mládí, přesně ta nálada, kterou česká i slovenská scéna aktuálně potřebují. Dvakrát škoda, že vedle slovenských textů na desce je tenhle v angličtině, čímž se filozofii alba pohříchu vcelku razantně vzdaluje.

Predná o svém talentu přesvědčuje i v příjemné popůvce Dýcham či osobité Kam ma nesie, kterou pro ni napsala Jana Kirschner a je to patrné hned při prvním poslechu.

Mohla si naopak odpustit zvukové experimenty Výčitka a Disco, které jsou na albu zařazeny jako bonusy. Až násilně totiž narušují jeho celkovou pozitivní atmosféru.

Zdenka Predná: Amulet
Music Media, 42:24

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám