Hlavní obsah

Očekávaná alba začátku roku 2014: Springsteen, Oldfield, Shakira, Cash i U2

Právo, Jaroslav Špulák

Jestliže byl loňský rok ve znamení návratů a do světa poslali své nové desky David Bowie nebo Paul McCartney, letošní rok tak zásadní příchody legendárních hvězd neočekává. Alespoň pokud se týká nových desek, nikoli reedic. Fanoušci se nicméně mohou hned zkraje roku těšit na novinky Bruce Springsteena či Mika Odlfielda, nadšeni pak budou jistě v okamžiku, kdy vyjde aktuální kolekce irských U2. Ti ji ale slibovali již před dvěma lety, takže jejich proklamace není dobré brát příliš vážně. Představme si pár důležitých alb, která by měla vyjít v první části letošního roku.

Foto: Sony Music

Kolumbijská zpěvačka Shakira

Článek

Johnny Cash: Out Among The Stars (březen)

Foto: Sony Music

Countryový král Johny Cash.

„Ztracené“ album zesnulého countryového krále Johnnyho Cashe nazvané Out Among The Stars vyjde třicet let od doby svého vzniku. Rozhodli o tom správci zpěvákovy pozůstalosti.

Nahrávka vznikala v letech 1981 a 1984 pod taktovkou producenta Billyho Sherrilla. Cashův tehdejší vydavatel Columbia Records ji ale nakonec nevydal a materiál se po rozvázání smlouvy prý ztratil. Když pak správci pozůstalosti vytvářeli muzikantův archiv, zjistilo se, že si pásky schovala Cashova manželka June Carter.

„Nikdy nic nevyhazovali,“ uvedl jejich syn John Carter Cash.

Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek To Cheek (leden)

Foto: Sony Music

Tony Bennett a Lady Gaga.

Nesporně velmi zajímavý počin vznikl spoluprací jazzového zpěváka Tonyho Bennetta a popové divy Lady Gaga. V rozhovoru pro magazín Rolling Stone Bennett řekl, že mu předloni zpěvačka zavolala z Nového Zélandu a řekla mu, že by s ním chtěla nahrát jazzové album. Nahrávání samo byla jejich druhá spolupráce. Předtím se sešli v duetu The Lady Is Tramp, který je na Bennettově desce Duets II. Novinka je především vokální záležitostí.

Bruce Springsteen: High Hopes (leden)

Foto: Sony Music

Zpěvák Bruce Springsteen.

Bruce Springsteen vydá osmnácté studiové album.

Představil z něho již stejnojmenný singl High Hopes, ke kterému zveřejnil videoklip. Nahrávka bude obsahovat dvanáct skladeb a spolupracoval na ní mimo jiných i Tom Morrell, který je známý především jako kytarista skupiny Rage Against the Machine.

Podle Springsteena měl však na vznik desky velice zásadní vliv. Součástí alba, které by se na trhu mělo objevit již 13. ledna, budou i osobní zpěvákovy zápisky o tom, jak vznikalo.

U2: 10 Reasons To Exist (duben)

Foto: Universal Music

Irská skupina U2.

Irská skupina U2 na svém novém albu pracuje již několik let. Na konci loňského roku řekl baskytarista Adam Clayton v rozhovoru pro irské rádio 98FM, že nová deska vyjde na začátku letošního roku. Její název prozradil zpěvák Bono loni. Přestože byl tehdy pouze pracovní, nechal se slyšet, že pokud nikoho z kapely nenapadne lepší, titul 10 Reasons To Exist zůstane. Nová deska skupiny U2 je nejočekávanějším počinem letošního roku.

Mike Oldfield: Man On The Rocks (leden)

Nové album britského skladatele a zpěváka Mika Oldfielda produkoval spolu s ním Stephen Lipson. Bylo nahráváno na Bahamách, kde má Oldfield své vlastní studio, a v Los Angeles. Bude na něm mimo jiné písnička Irene, která byla inspirována stejnojmenným hurikánem, jenž zasáhl Bahamy v roce 2011. S Oldfieldem nahrávala klasická rocková kapela a nahrávka prý zní velmi rockově. V jeho diskografii je čtyřiadvacátá.

Shakira: The Voice (únor)

Kolumbijská zpěvačka oznámila, že vydá nové studiové album. Předznamená ho pilotní singl, který vyjde již v lednu. „Shakira je světová superstar a úžasný hudební talent. Jsem nadšen, že zůstává ve stáji Sony Music. Byla to těžká bitva, zájem o ni byl enormní. Tak hodně štěstí, Shak,“ řekl ke spolupráci se zpěvačkou šéf Sony Music Doug Morris.

Kdo ještě ohlásil letošní vydání alba

AC/DC

Adele

The Cult

Emeli Sandé

Foo Fighters

Garbage

Guns N’Roses

Chinaski

Kabát

Lana Del Rey

Linkin Park

Iron Maiden

No Doubt

The Offspring

Red Hot Chili Peppers

Afo Verde, šéf španělské, portugalské a latinskoamerické sekce Sony Music dodává: „Shakira je výjimečná umělkyně. Šíří náboj latinskoamerické kultury po celém světě.“

Reklama

Výběr článků

Načítám