Hlavní obsah

Internetoví piráti spíš berou. Iron Maiden je ale využívají

Právo, Jaroslav Špulák

Internetové pirátství je letitý problém. Řada hudebníků i filmových tvůrců si stěžuje, že je ti, kteří si jejich díla stahují zdarma, odírají o honoráře, na které mají neoddiskutovatelně nárok.

Foto: ČTK

Bruce Dickinson, zpěvák skupiny Iron Maiden

Článek

Aktuálně je nemá v lásce americká zpěvačka Beyoncé. Nebýt internetového pirátství, mohla vydělat na svém novém albu o několik miliónů dolarů více. Server Musicmetric napsal, že v prvním týdnu po vydání desky (13. prosince) přišla o 3,8 miliónu dolarů. Její album si totiž nelegálně stáhlo na 240 tisíc lidí.

Podle serveru byla celá diskografie Beyoncé ke stažení na stránkách BitTorrent.

„BitTorrent snižuje umělcům výdělek. Je však rovněž ukazatelem pro gramofirmy o tom, kdo je v kurzu. Přestože počet nelegálních stažení je vysoký, existuje šance, že řada z těch, kteří si nahrávku pořídili nelegálně, v budoucnu za další album zaplatí nebo se vypraví na koncert,“ vysvětlil Gregory Mead z Musicmetric.

Velmi dobře to vědí členové skupiny Iron Maiden. Před časem se spojili s jednou analytickou společností, která speciálně pro ně sleduje počet nelegálních stažení jejich písniček na internetu.

Na základě získaných dat Iron Maiden vědí, ve kterých zemích a městech se jejich tvorba těší největší přízni. Podle toho pak plánují turné a posilují aktivity v době vydání nových alb.

„První výsledky tohoto experimentu říkají, že ti, kteří stahují hudbu zadarmo, obvykle investují do vstupenek na koncert. To je také důvod, proč je dnes v oblasti populární hudby nejziskovější koncertování,“ vysvětlil Mead.

Reklama

Výběr článků

Načítám