Hlavní obsah

RECENZE: Femipunk je to, co hraje nová skupina Mucha

Právo, Jaroslav Špulák

Mucha je nová brněnská kapela sdružená kolem zpěvačky, hudebnice, skladatelky a textařky Nikoly Muchové.

Foto: archív kapely/Petr Hegyi

V čele skupiny Mucha stojí Nikola Muchová.

Článek

Nesporně jde o svéráznou osobnost, třeba už jenom proto, že se jí podařilo postavit kolem sebe zkušené hudebníky tamní alternativní scény, konkrétně členy skupin Květy, Ty Syčáci či Budoár staré dámy. Skončilo tím, pravděpodobně dočasně, její sólové období a vznikl projekt, který stojí za pozornost.

Je dalším z těch, jimž se prostředky na vydání alba podařilo sehnat prostřednictvím portálu Hithit.cz. Vtipně je nazval Slovácká epopej a naservíroval na něm slušnou porci autorského i interpretačního sebevědomí.

Muchová (občas za pomoci Martina E. Kyšperského) napsala písničky, které jsou v textech na první poslech prostořeké, někdy až sprosté, ne však bezhlavě. Jsou prosycené hospodskými pravdami, které pravděpodobně neobhájí žádná seriózní sociální literatura. Bez nejmenšího problému je ale obhájí Muchová. A kolikrát je nemusí ani opakovat.

Jsou z nich cítit prožitek a zkušenosti. Rozhodně nejsou nijak zvlášť vulgární, spíše hovorové, drzé a pro nepřipraveného posluchače provokativní. Pokud ale přijme slovník Muchové a respektuje ji jako umělkyni, nikoli jako feministickou bojovnici, pak se s jejím výrazivem snadno spřátelí. Je to velmi snadné. Na téhle hudbě je cosi plíživě přitažlivého.

Přestože se velmi záhy začalo o stylu kapely Mucha hovořit jako o „femipunku“, rozhodně ony feministické výpady v kontextu materiálu na albu nevyhlížejí jako ultimátum či zavelení k boji. Muchová má ve svém výrazivu nadhled, a to nejenom ve slovech, ale i v přednesu.

Je skoro až typická punková zpěvačka. Nedělá si hlavu s intonací, když některou pasáž neuzpívá, tak ji prostě odříká, naléhavost projevuje tak, že je její hlas náhle více nakřáplý než v pasážích jiných, a všechno korunuje oblastní slovník i svobodné skoky k cizím jazykům.

Charakteristickým znakem celého alba, stojícím nad vším ostatním, je radost z hudby i možnosti sdělovat názory a postřehy v této formě. S tím souzní i zvuk nahrávky. Spojuje v sobě přístup punkový, folkový a alternativní. Nezakrývá to melodičnost písniček, které v sobě takto rozhodně mají dlouhou životnost.

Slovácká epopej je mimořádně živelná nahrávka. A na rozdíl od jiných více či méně feministicky vyladěných ani na okamžik nezavadí o kořen trapnosti.

Mucha: Slovácká epopej
vl. náklad, 39:45

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám