Hlavní obsah

Únorová přehlídka La Película uvede španělské filmové novinky

Atraktivní výběr španělských novinek filmového plátna, zajímavosti z archívu i ukázky tvorby kinematografií dalších španělsky mluvících zemí v únoru nabídne festival La Película. Jednou z hlavních sekcí devátého ročníku bude cyklus snímků spojených s držiteli čestného ocenění Goya, udělovaného více než 35 let Španělskou filmovou akademií. V programu se objeví i dva oscaroví kandidáti.

Foto: Smart Communication

Z filmu Německý doktor Wakolda

Článek

„Festival La Película se uskuteční od 18. do 23. února tradičně v pražském kině Světozor. Od 20. února do 23. března se přesune do brněnského kina Scala a mezi 24. a 26. únorem se usídlí v kině Central v Hradci Králové a také v ostravském Minikině,” sdělila mluvčí přehlídky Lucie Čunderliková.

Stejně jako v předchozích letech nabídnou organizátoři v čele s dramaturgem Davidem Čeňkem ucelený pohled na španělsky mluvenou kinematografii. Dramaturgie tak vedle tematických cyklů představí výběr toho nejzajímavějšího ze současné filmové tvorby Španělska. I letos budou mít čeští filmoví fanoušci možnost vidět většinu titulů poprvé.

Mengele v Americe 

„K největším diváckým magnetům se řadí španělské drama Patnáct let a jeden den nebo argentinské drama Německý doktor Wakolda přibližující osud nacistického zločince Josefa Mengeleho v Jižní Americe. Oba tituly byly letos vyslány do boje o Oscara za nejlepší cizojazyčný film,” uvedl Čeněk.

První z nich reprezentuje ve Španělsku oblíbenou formu, kdy se očima dětského hrdiny nahlíží problémy světa dospělých. Druhý vznikl na motivy stejnojmenného románu a zavede diváky do Patagonie, kde po boku nic netušící rodiny žije neblaze proslulý Mengele, který ve svých zvrhlých výzkumech pokračoval i po útěku do Jižní Ameriky.

Výběr spojený s laureáty čestných cen Goya nabídne průřez španělskou kinematografií. Návštěvníci uvidí výpravné historické drama z doby španělského krále Carlose III. Esquilache režiséra Roberta Moliny. Na plátnech se objeví i snímek Paměti padlého anděla, jehož satanistický příběh je typickou ukázkou renesance španělského hororu z konce milénia. Vítej doma režiséra Davida Trueby reprezentuje španělské romantické komedie. Černobílý snímek je natočený ve stylu francouzské nové vlny. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes a kino Světozor. Kompletní program bude zveřejněn v lednu na www.lapelicula.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám