Hlavní obsah

RECENZE: Sny a realita Pavla Weisse

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po generačním románu Tři přátelé a divadelní hře Přítelkyně, která se hrála i v Praze na Fidlovačce, nabízí populární slovenský prozaik Pavol Weiss (1962) soubor dvanácti povídek Vlastnosti snu.

Foto: nakladatelství Akropolis

Pavol Weiss: Vlastnosti snu

Článek

Ošidnost touhy po změně partnera nabízené možnostmi nových technologií ukazuje povídka Dream, kdy se manželé Dany a Olga v rámci řešení malého manželského souladu vydají na cestu využití snové reality.

Pro Weisse je toto téma příležitostí ukázat rozdíly při vnímání druhého, kdy každý člověk je jedinečný se svým sebehodnocením. A touhou vyniknout, respektive snažit se dosáhnout výhody. Která se může proměnit v celkovou prohru.

Ne každý sen se však musí vyplnit, respektive dokáže beze zbytku naplnit doufání, které je s ním spojené. Autor ukazuje zklamání, které se může dostavit, kdy představy každého se nemusejí vždy potkat s očekáváním. Fantazie postav navíc může připravit absurdní situace, kdy vytoužený sen dokáže člověka dostat do prostředí, kam by se jinak dostat určitě nechtěl.

Moderní variace Franze Kafky je zřejmá v úvodní povídce Někam odejít, v níž se inženýr K. obává nebezpečí spojených s moderním světem. Weiss dokáže rozesmát, stejně jako varovat. Ukazuje, že dobře zná psychologii člověka i podobu současného světa. A dokáže zaujmout.

Pavol Weiss: Vlastnosti snu
Akropolis, přeložil Petr Prouza, 128 stran, 180 Kč

Hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám