Hlavní obsah

Američan vyhrál v tombole obraz od Picassa za 20 miliónů

V tombole, kterou v Paříži pořádala aukční síň Sotheby´s, vyhrál ve čtvrtek Američan Jeffrey Gonano obraz Pabla Picassa v hodnotě jednoho miliónu dolarů (20 miliónů Kč). Tiket do loterie přitom stál 100 eur (asi 2760 korun) a koupilo si ho 50 tisíc lidí. Výtěžek z tomboly půjde na záchranu historického jádra libanonského města Súr, které je na seznamu světových památek UNESCO. Informovala o tom aukční síň Sotheby´s.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tento Picassův obraz vyhrál Američan v tomboleVideo: Reuters

 
Článek

Kubistický kvaš L'Homme au Gibus (Muž s gibusem – skládacím cylindrem) o rozměrech 30,5 krát 23 centimetrů namaloval Picasso v roce 1914. Podle sdružení, které chce Súr zachránit, je to vůbec poprvé, co se v tombole ocitlo umělecké dílo mistra takového kalibru.

Súr v Libanonu založili ve starověku Féničané. Výtěžek z akce má být také věnován rozvoji tradiční rukodělné práce, která by měla být příležitostí pro místní nezaměstnanou mládež a zdravotně postižené osoby. Z peněz má rovněž vzniknout historický ústav zabývající se starověkou fénickou civilizací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tento Picassův obraz vyhrál Američan v tomboleVideo: Reuters

Pětadvacetiletý Gonano žije ve městě Wexford ve státě Pensylvánie a podle agentury AFP pracuje v pojišťovně. Losování vyvolalo ve světě velkou pozornost a internetové stránky, které měly tombolu přenášet v přímém přenosu, pod náporem zájemců zkolabovaly. Záznam se objevil na webu až s odstupem.

Picassův vnuk Olivier akci plně podpořil. "Kupte si lístek a užijte si dvojnásobnou radost," řekl agentuře AFP muž, jehož babička Marie-Thérese Walterová byla Picassovou milenkou. "Za prvé tím pomůžete opravdu zajímavému projektu, za druhé možná získáte jednoho Picassa na zeď," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám