Hlavní obsah

Zemřel hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka

• Aktualizováno

V pondělí náhle zemřel významný hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka. Bylo mu 89 let. Poslední rozloučení rodina plánuje na pátek odpoledne, místo a další podrobnosti budou upřesněny později. V úterý o tom informoval syn Petr Dorůžka.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lubomír Dorůžka na fotografii z roku 2011

Článek

Pražský rodák Lubomír Dorůžka byl přední český muzikolog, novinář, překladatel americké literatury, hudební organizátor, hudební publicista a pedagog. Jeho syn Petr Dorůžka je také hudebním publicistou, vnuk David Dorůžka je známý kytarista.

Dorůžka studoval hudební vědu a estetiku, po roce 1948 přestoupil na obor anglická a americká literatura. V 50. letech pracoval v sekretariátu Pražského jara, Syndikátu československých spisovatelů a ve Státním hudebním vydavatelství.

Šaldova cena za celoživotní dílo

Překladatelské a publikační dílo Dorůžky je velice obsáhlé. V roce 1963 byl odborným hudebním poradcem pro film Revue pro banjo. Byl také spolupracovníkem hudebního webu Muzikus a dlouholetým spolupracovníkem Českého rozhlasu. Věnoval se propagaci populární a jazzové hudby. V roce 1964 se stal šéfredaktorem hudebního časopisu Melodie, funkci zastával do roku 1970, kdy odešel na protest proti zrušení přidruženého čtrnáctideníku Aktuality Melodie.

Je autorem řady knih, mezi nejvýznamnější patří Od folklóru k Semaforu (1964), Panoráma populární hudby 1918–1978 (1981), Panoráma jazzu (1990) či Český jazz mezi tanky a klíči, 1968–1989 (2002). Napsal monografie kapelníků Karla Vacka a Karla Vlacha a knihu memoárů Panoráma paměti (1997).

Jako překladatel se věnoval především americké literatuře, zejména pak Francisi Scottu Fitzgeraldovi. V roce 1999 získal Cenu F. X. Šaldy za celoživotní dílo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám