Hlavní obsah

Také o Vánocích do divadla

Právo, Radmila Hrdinová

Jen málokteré divadlo dopřeje svým hercům na Vánoce volné dny. Většina ředitelů dobře ví, že právě sváteční dny si rodiny rády zpříjemní návštěvou představení – ať již hledají klasická vánoční témata, anebo prostě rozptýlení.

Foto: Radovan Šťastný

Jiří Sedláček jako Mrazík v muzikálu Národního divadla moravskoslezského.

Článek

Milovníkům vánočních příběhů nabízí řada scén tradičně Českou mši vánoční J. J. Ryby. Od koncertního přes scénické provedení například Dětské opery Praha (Národní divadlo Praha) až k volnějším zpracováním, jaké přináší nová inscenace královéhradeckého Divadla Drak.

Téma narození Božího dítěte originálně propojuje s příběhem přátelství a odvahy českých průkopníků lyžařství Hanče a Vrbaty. Odkaz na tradici betlémů a řezbářství tam mohou diváci obdivovat v podobě unikátních mechanických loutek.

Drak se v adventním čase vydal s touto půvabnou inscenací na turné po českých i moravských městech a na vánoční svátky se vrátí na domovskou scénu.

Klasika i svérázná adaptace

Na příběh o narození Ježíška sází řada divadel. Ať již v klasické podobě, jakou nabízí barokní lidová Betlémská hvězda v úpravě Jana Kopeckého (Národní divadlo Brno) nebo Staročeské vánoční hry (Divadlo Viola Praha), anebo v modernější verzi, jakou jsou České Vánoce Městských divadel pražských – svérázná adaptace inspirovaná lidovým barokním divadlem, ladovskými jesličkami, ale i současností, která s humornou nadsázkou předvádí, jaké to je, když do vsi v české kotlině dorazí zpráva o narození Spasitele.

Řada divadel spoléhá i na působivost vánočního příběhu v Čajkovského baletu Louskáček – je v repertoáru pražského Národního divadla, divadel v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem, Liberci nebo Olomouci.

V celé republice najdeme na vánočním repertoáru i operety Veselá vdova, Netopýr, Polská krev, Perly panny Serafinky, muzikály Hello, Dolly!, Divotvorný hrnec, Dobře placená procházka, Mrazík (NDM Ostrava), Donaha! (Ostrava, Uherské Hradiště, Opava, Brno) nebo Noc na Karlštejně (Praha, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem).

V žádném divadle nescházejí na programu pohádky, od klasických o Marušce a dvanácti měsíčkách až po inovaci, jaká se asi skrývá pod názvem nové původní baletní pohádky O Sněhurce, zvířátkách a osmi trpaslících, kterou má na repertoáru Slezské divadlo v Opavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám