Hlavní obsah

Plzeň se v roce 2015 otevře Evropě

Právo, Jan Šída

Přípravy projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 se blíží k definitivnímu závěru. V současné době je hotovo již 85 % hlavního programu. Celkový rozpočet akce se pohybuje kolem 420 miliónů korun a mezi významné donátory patří město Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky, Evropská unie a Plzeňský kraj.

Foto: ČTK

Plzeň město kultury.

Článek

Západočeská Plzeň kandidovala na město kultury pro rok 2015 už v roce 2008 a o dva roky později zvítězila ve finále o jediný hlas před Ostravou. Od října 2010 existuje společnost Plzeň 2015 o. p. s., která realizuje celý projekt.

„Byl bych velmi rád, aby kultura vznikala právě v regionech a obohacovala tím i velká centra. Tak by to mělo být i v politice, což se neděje. Osobně jsem přesvědčen, že Plzeň svou šanci smysluplně využije,“ uvedl ve čtvrtek na setkání s novináři ministr kultury Jiří Balvín.

Postupný přerod Plzně v kulturní metropoli začal již tento podzim a vyvrcholí slavnostním zahájením 17. ledna 2015. Každý měsíc pak město nabídne jednu velkou akci ve veřejném prostoru a celkově jich proběhne šest set padesát.

Moderní cirkus i živé koncerty 

Návštěvníkům se představí moderní cirkus, konkrétně magická manéž Françoise Delarozière, výtvarníka pařížské divadelní společnosti, či švýcarský provazochodec David Dimitri, který předvede své umění nad hlavním náměstím.

Dílo plzeňského rodáka výtvarníka Jiřího Trnky přiblíží výstava inspirovaná jeho Zahradou, kterou připravil umělcův syn a vnuk.

Organizátoři nezapomněli ani na hudbu a živé koncerty. Budou probíhat průběžně a jednotlivá jména chtějí pořadatelé zveřejňovat v následujícím roce.

Dostane se i na výstavy, jejichž tematický záběr bude sahat od ukázek světového designu přes prezentaci barokních a industriálních památek regionu až k mnichovské secesi.

Slet sokolů 

Pořadatelé chtěli oslovit všechny vrstvy obyvatel, a proto zorganizovali jako poctu seniorům Slet sokolů v Plzni. Dále připravili projekt Chaloupka strýčka Toma, který se zaměřuje na tvůrčí dílny menšin a cizinců žijících v Čechách.

Cílem Plzně i celého regionu je plně využít svého pořadatelství. Organizátoři chtějí dostat kulturu nejen k místním lidem, ale nabídnout jí i v evropském kontextu co nejširší veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám