Hlavní obsah

RECENZE: Norský spisovatel Jo Nesbo ve vrcholné formě

Právo, František Cinger

V pořadí osmá kniha norského prozaika Joa Nesboa se svérázným kriminalistou Harrym Holem pojmenovaná Levhart se podle očekávání propracovala i u nás do čela prodávaných knih. A přesvědčuje, proč Nesbo patří ke špičce světové prózy.

Foto: Právo - Petr Horník

Norský prozaik Jo Nesbo

Článek

Nejde o rafinovanost vražd, které mají vždy hlubší příčiny. Tento příběh začíná smrtí dvou žen, které se zalknou vlastní krví. Nebo spíš tím, že se mladá a půvabná kriminalistka Kaja Solnessová vypraví do Hongkongu, aby tam našla Holea, jediného policistu schopného případ vyřešit.

Nesbo násilím nešetří, stejně je ho plný svět. A nejen v norském hlavním městě, ale třeba i v Austrálii, kam ho zavedl předcházející román Sněhulák. V něm se víc než důvěrně sblížil s ženou jménem Ráchel a právě její ztráta byla jednou z příčin, proč se snažil utéci sám před sebou.

Jistě je to jeden z důvodů autorovy obliby. Čtenáře nezajímá „jen“ otázka, kdo a proč je vrahem, ale chce znát a pochopit vnitřní svět jeho hrdinů. V případě Levharta se Kaja uchýlí k drobnému vydírání a nechá Harryho pozdravovat od otce pomalu se chystajícího opustit tento svět. A je zase o důvod víc, aby se kriminalista vracel k bolestem skrytým v původní rodině.

Nesbo však splétá i příběhy dalších postav, ukazuje třeba přemrštěné ambice Holeových nadřízených i jejich ne zrovna férové postupy.

A to je na něm nejcennější, nejde mu ani tak o detektivku jako o širší obraz lidských osudů vyprávěných dynamickým, až úsečným stylem, který nedovolí více než sedmisetstránkový thriller odložit.

Na jaro 2014 chystá nakladatelství Kniha Zlín původně třetí jeho detektivní román Červenka. Na podzim pak devátý román Přízrak. A desátý román Policista, který vyšel v originále letos, si česky přečteme na jaře 2015.

Jo Nesbo: Levhart
Kniha Zlín, přeložila Kateřina Krištůfková, 736 stran, 399 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám