Hlavní obsah

ČT uvede tři filmy podle Monyové

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosincové neděle na ČT1 budou patřit filmům podle knih zesnulé spisovatelky Simony Monyové. Po repríze příběhu Tchyně a uzený (1. prosince) přijdou dva nové televizní snímky, Roznese tě na kopytech (8. prosince) a Sebemilenec (15. prosince).

Foto: Jef Kratochvil/ČT

Z filmu Sebemilenec

Článek

Sebemilence, film o patologicky vášnivém vztahu starší ženy a násilníka, natočil režisér Filip Renč. Stárnoucí majitelka psího hotelu v něm vede celkem příjemný jednoduchý život do chvíle, kdy jí kamarádky zařídí oslavu narozenin a doporučí seznámit se. Ta to rezolutně odmítá, ale po delší době neodolá a zavolá na číslo neznámého Oty, který není tím, kým se zdá.

„Je to bezesporu herecký film, ve kterém jsem vsadil na schopnosti, možnosti a tvůrčí invence obou herců,“ uvedl Filip Renč a dodal: ”Sebemilence považuji za velice důležitý film. Věřím, že mnoha lidem otevře oči a obětem domácího násilí dodá odvahu od násilníků odejít a vyhledat pomoc.“

„Postava Libuše, kterou hraji, je příběhem matky, které odrostou děti a ona se bojí, co bude dál. Tuto situaci mnohé ženy důvěrně znají. Pokud se v tomto období zamilují do násilníka, může si s nimi, bohužel, dělat, co se mu zlíbí. On totiž, jak známo, je pud rozmnožovací někdy silnější než pud sebezáchovy.“ uvedla Simona Stašová.

Roznese tě na kopytech

Komedii Roznese tě na kopytech natočila režisérka Olga Dabrowská. Spolu se čtveřicí hlavních představitelů, Jiřím Dvořákem, Milanem Šteindlerem, Nelou Boudovou a Klárou Krejsovou, vypráví příběh o tom, jak muži středního věku zkomplikuje život tajná milenka nejlepšího kamaráda, fatální potvora Felicie.

Starší film Tchyně a uzený režisérky Lenky Wimmerové vypráví o závislosti matky na dospělém synovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám