Hlavní obsah

Jiří Menzel převezme ve Varšavě cenu za celoživotní tvorbu

Nedlouho poté, co režisér Jiří Menzel převzal na mezinárodním filmovém festivalu v indickém městě Goa Cenu za celoživotní přínos kinematografii, převezme podobné ocenění začátkem prosince ve Varšavě. Udělí mu je organizátoři festivalu nezávislých snímků Grand OFF, oznámila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Menzel

Článek

V rámci Týdne českého filmu bude ve varšavském kině Kultura promítnuto od 1. do 4. prosince osm kvalitních snímků. „Uvedeny budou například Démanty noci Jana Němce, Formanův Konkurs či Menzelovy Ostře sledované vlaky, ale i tvorba novější. Například Poupata Zdeňka Jiráského a Hřebejkovo Pupendo,” řekla Jungwirthová. Bude to letos už potřetí, co se ve Varšavě představí česká kinematografie. Na jaře to byly všechny Menzelovy filmy za jeho osobní účasti, v září Přehled nového českého dokumentu.

„V prosinci ve Varšavě ještě proběhne prezentace a ohlasy pražského festivalu Jeden svět věnovaného snímkům s lidskoprávní tematikou,” dodala Jungwirthová.

České filmy jsou podle ní v Polsku velmi populární, někdy si však pod nimi publikum představuje pouze smích a komedii. Týden v kině Kultura ukáže i hlubší hodnoty české kinematografie.

Zatím posledním Menzelovým snímkem byli Donšajni, jejichž světová premiéra se uskutečnila v srpnu na World Film Festivalu v Montrealu. Česká kritika film nepřijala příznivě, ale Česká filmová a televizní akademie ho přesto vyslala do bojů o oscarové nominace. Sám režisér v říjnu prohlásil, že snímek nemá naději, že by se do užšího výběru na Oscary dostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám